Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekologija

Данијел Гарић

10. 05. 2023. 14:38 >> 14:38

GASOVI STAKLENE BAŠTE

Metan više od 25 puta jači od ugljen-dioksida u zadržavanju toplote u atmosferi

Metan (CH4) je ugljovodonik koji je primarna komponenta prirodnog gasa. To je gas staklene bašte (GHG) i njegovo prisustvo u atmosferi značajno utiče na temperaturu i klimatski sistem Zemlje. Metan se emituje iz različitih antropogenih i prirodnih izvora, poput deponija, sistema nafte i prirodnog gasa, poljoprivrednih aktivnosti, eksploatacije uglja, prilikom stacionarnog i mobilnog sagorijevanja, tretmana otpadnih voda i određenih industrijskih procesa.

Metan je drugi najzastupljeniji antropogeni GHG poslije ugljen-dioksida (CO2), koji čini oko 20 procenata globalnih emisija. Metan je više od 25 puta jači od ugljen-dioksida u zadržavanju toplote u atmosferi. Tokom posljednja dva vijeka, koncentracije metana u atmosferi su se više nego udvostručile, uglavnom zbog ljudskih aktivnosti.

Procjenjuje se da su Kina, Sjedinjene Američke Države, Rusija, Indija, Brazil, Indonezija, Nigerija i Meksiko odgovorne za skoro polovinu svih antropogenih emisija metana. Glavni izvori emisije metana za ove zemlje se veoma razlikuju. U Kini je to proizvodnja uglja, dok Rusija većinu svog metana emituje iz sistema prirodnog gasa i nafte. Najveći izvori emisija metana iz ljudskih aktivnosti u SAD- u su naftni i gasni sistemi i deponije.

Metan je sekundarni nus proizvod u industrijskim procesima iz kojih se emituje. Rudnici uglja ispuštaju metan iz rudnika, jer može izazvati eksplozije. Rudarske kompanije nisu do sada posmatrale metan kao energetski resurs sam po sebi.

Danas postoje dostupne tehnologije za tzv. “oporavak metana”, koje mogu biti veoma profitbalne.

Godinama je metan zanemarivan u pregovorima o klimatskim promjenama, ali sada naučnici i kreatori politika naglašavaju da je smanjenje metana ključno za spas planete.

Smanjenje emisija metana usporilo bi enormno globalno zagrijavanje i pomoglo da se izbjegnu klimatski rizici, uključujući gubitak usjeva, šumske požare, ekstremne vremenske prilike i porast nivoa mora.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније