Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekologija

Данијел Гарић, ТВЦГ

12. 06. 2023. 12:02 >> 12:12

VELIKA BRITANIJA I FOSILNA GORIVA

Rusiju zamijenile arapske zemlje

Uvoz fosilnih goriva u Ujedinjeno Kraljevstvo porastao je na 22,5 milijardi eura u godini nakon rata u Ukrajini, a London je u ovoj godini najviše uvozio iz Alžira, Bahreina, Kuvajta, Libije, Katara, Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Uvoz fosilnih goriva iz Rusije iznosio je 650 miliona eura prije početka rata u Ukrajini, a manjak uvoza ruskih fosilnih goriva nadoknađen je povećanjem uvoza goriva iz drugih autoritarnih režima širom svijeta, prenosi Gardian.

Velika Britanija je prošle godine potrošila na uvoz energije prvi put u istoriji više od 100 milijardi funti, a procjenjuje se da je od početka rata u Ukrajini potrošeno preko 125 milijardi eura na uvoz tzv. “prljavih izvora”.

Međunarodna agencija za energetiku ocijenila je nedavno da je u cilju postizanja “zero emisija” iz fosilnih goriva neophodno dramatično smanjiti upotrebu uglja, nafte i gasa, što podrazumijeva potpunu transformaciju globalnog energetskog sistema.

Velika Britanija je uvezla 6,9 milijardi funti fosilnih goriva iz Katara, 3,4 milijarde funti iz Saudijske Arabije, 2,6 milijardi funti iz Kuvajta i 2,5 milijardi funti iz Emirata.

„Iako je smanjenje naše zavisnosti od ruskih fosilnih goriva neophodno i za svaku pohvalu, to je samo polovična mjera i odnosi se samo na fosilna goriva iz Rusije. Šta je sa povećanjem uvoza iz drugih zemalja u kojima vladaju totalitarni režimi”, upitao se predstavnik Grupe za ljudska prava i zaštitu životne sredine “Global Vitnes” Dominik Kavakeb.

On smatra da je zamjena ruske energije fosilnim gorivima onom iz drugih autoritarnih režima, od kojih su neki takođe uključeni u brutalne sukobe, “u najboljem slučaju kratkovida, a u najgorem krajnje licemjerje”.

“Fosilna goriva su valuta diktatora i ratnih huškača svuda u svijetu. Vrijeme je da se izgradi energetski sistem koji koristi ljudima i planeti, a ne zagađivačima, petrodržavima i despotima”, kazao je Kavakeb.

Ovogodišnji samit Ujedinjenih nacija o klimi COP28 biće održan u UAE, zemlji koja je izazvala kritike zbog svojih planova za povećanje eksploatacije fosilnih goriva i imenovanja sultana Al Džabera, šefa Nacionalne naftne kompanije Abu Dabija, za predsjednika Samita.

Al Džaber je nedavno rekao da bi fosilna goriva trebalo da "nastave da igraju ulogu u doglednoj budućnosti", a ovu izjavu je bivša šefica UN- a za klimu Kristijana Figeres nazvala "veoma opasnom".

Prosječna mjesečna vrijednost uvoza fosilnih goriva iz UAE u Veliku Britaniju porasla je sa 84,4 miliona funti prije rata u Ukrajini, na 195 miliona funti, koliko se mjesečno izdvaja ove godine.

Iz Saudijske Arabije je uvoz fosilnih goriva četvorostruko viši u odnosu na period prije krize u Ukrajini, vrijednost je porasla sa sa 50,4 na 263,8 miliona funti.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније