Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekologija

M.M.Lj.

13. 02. 2024. 07:48 >> 07:48

borbA protiv štetočina

NPCG: Prva feromonska klopka napravljena u Crnoj Gori

Nacionalni parkovi Crne Gore predstavili su prvu feromonsku klopka koja je napravljena u Crnoj Gori na inicijativu JPNPCG, a uz podršku "3D Sobe". Riječ je o najnovijoj inovaciji u borbi protiv štetočina koje uništavaju naše šume.

"Ova klopka predstavlja revolucionaran korak ka održivijem pristupu kada je u pitanju zaštita našeg šumskog blaga. Ono što čini ovu klopku posebnom je njena izrada od recikliranog materijala sakupljenog na teritoriji Crne Gore i predstavlja samo prvi korak u našoj misiji da unaprijedimo način na koji se bavimo zaštitom najljepših i najvrijednijih područja Crne Gore", poručio je direktor Nacionalnih parkova Crne Gore Vladimir Martinović. 

 Ovaj inovativni pristup, prema njegovim riječima, nije samo ekološki prihvatljiv, već i efikasan u suzbijanju štetočina, a takođe promoviše cirkularnu ekonomiju i održivost kao ključne principe našeg djelovanja. 

Inovacije poput ove su, kako je naveo, ključne za održavanje ravnoteže između čovjeka i prirode i one nas podstiču da razmišljamo kreativno o načinima na koje možemo koristiti postojeće resurse na održiv način, umjesto da ih nekontrolisano eksploatišemo.

 "Naša vizija je da u budućnosti klopke budu štampane od otpada iz nacionalnih parkova. Na ovaj način iz životne sredine uklanjamo resurs koji šteti prirodi i transformišemo ga u proizvod koji štiti prirodu", dodao je Matinović. 

Uz podršku naših partnera i društveno odgovornih preduzeća poput 3D Sobe, vjerujemo da možemo ostvariti viziju održive budućnosti. Pozivamo sve zainteresovane da se pridruže našem nastojanju da zaštitimo prirodnu baštinu i ostavimo svijet boljim mjestom za buduće generacije.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније