Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

06. 09. 2013. 15:18 >> 15:18

REAKCIJE NA ZADUŽENJE

Smanjiti rashode, razmisliti i o MMF-u

Novo zaduženje u iznosu od 147 miliona eura, koje Vlada namjerava da realizuje kroz kreditni aranžman sa komercijalnim bankama, ukazuje na haotično stanje državnih finansija, ocijenio je član Predsjedništva Pozitivne Crne Gore Goran Đurović.


"Srljanje iz starog duga u novi je problem sa kojim su se suočili brojni biznismeni onda kada su im kompanije otišle u stečaj zbog nemogućnosti izmirivanja prispjelih obaveza. Svijesni smo da krug zaduživanja ima svoj početak, ali nažalost i kraj. Onda kad Crna Gora više ne bude mogla naći kreditora raspoloženog za finansiranje našeg deficita u budžetu, a ranije obaveze stignu na naplatu, naćićemo se u velikom problemu", ocijenio je Đurović.

On smatra da zaduživanje ima smisla samo onda kada pospješuje ekonomski rast ili se kompenzuje smanjenim rashodima.

"Pozitivna Crna Gora traži da Vlada pod hitno smanji javne rashode i uspostavi rigorozniju kontrolu javnih nabavki koje su ključni poligon za brojne mahinacije sa državnim novcem", rekao je on, uz napomenu da je potrebno privući još veći broj stranih investitora.

Sa druge strane, šef kluba poslanika SNP-a Aleksandar Damjanović ocijenio je da bi Ministarsvo finasnija trebalo da razmišlja o arnžmanu sa Međunarodnim monetarnim fonsom MMF.

"I dalje postoji mogućnost alternative u smislu bolje naplate poreskih prihoda, odnosno udar na poreske neplatiše. Podsjetiću samo da je trenutni poreski dug dva i po puta veći nego što je planirano ovo zaduženje. Mislim, takođe da Ministarstvo finansija ne treba da insistira na staroj praksi takozvanih komercijalnih aranžmana sa komercijalnim bankama i mislim da je bolje da se razmišlja o aranžmanima sa MMF-om“, rekao je Damjanović Anteni M.

Njemu nije jasno zašto nema novca u budžetskoj kasi, kada iz Ministarstva poručuju da je poreska naplata jako dobra, a turistička sezona uspješna.

"Neće biti da je Vlada u pravu jer da je naplata bolja nego što je planirana, onda ne bi bilo potrebe za zadnjim zaduženjem“, istakao je on.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније