Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ M.L.B. ]

16. 10. 2021. 09:41   >>  09:47 11

Kostić: Maršalov plan povećaće zaduženje i inflaciju

Ekonomski analitičar Vasilije Kostić smatra da će program Vlade Crne Gore "Maršalov plan- Evropa sad" dugoročno dovesti do novih zaduženja, rasta nezaposlenosti, ali i inflacije.

Podsjetimo taj Plan predviđa povećanje minimalne cijene rada sa 250 eura na 450 eura i prosječne plate sa sadašnjih 530 eura na 700 eura, te ukidanje doprinosa za zdravstveno osiguranje.

“Nije pitanje da li nama treba povećanje minimalne zarade - nama treba povećanje,ali naši kapaciteti nijesu takvi. Da li u ovoj zemlji neko može javno da kaže, to je profesionalna dužnost da realno kaže ono što jeste. Nepobitna činjenica je ono što jeste da naš nivo produktivnosti ne obezbjeđuje da se ovo uradi”, kazao je Kostić, gostujući u Jutarnjem programu TVCG.

On je kazao da ne postoji neko ko ne bi želio povećanje plata.

“Radi se tome da li će takav korak imati makroekonomske utice od kojih će sjutra da stradaju prvo oni zbog kojih su mjere donesene”, naveo je Kostić.

On misli da će mala i mikro preduzeća biti najviše pogođena ovim planom te da će u velikom obimu završiti svoje poslovanje.

“Po mom sudu će se povećati nezaposlenosti”, naveo je Kostić.

Pitao je poslodavce da li ovaj plan poboljšava ili pogoršava njihov ambijent za poslovanje?

“Riječ o tome da ako povećavate potrošnju, a nema rasta produktivnosti, već naprotiv imate pad produktivnosti vi radite sljedeće - smanjujete vašu sposobnost za potrošnju u budućnosti, a to znači živite na račun budućeg vremena i to ima svoj kraj i to je neodrživo i to će da rezultira povećanjem zaduživanja”, naveo je Kostić.

On je naveo da očekivano povećanje potrošnje mora da bude praćeno povećanjem produktivnosti ekonomije.

“Ovdje produkcija ne prati povećanje potrošnje. Takvo povećana novčana tražnja završava inflacijom”, naveo je Kostić i poručio da nam je potrebno restrukturiranje privrede.

Пратите нас на

Коментари11

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније