Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

B.B. [ Mina business ]

17. 11. 2021. 20:43 >> 20:53

ODLUKA VLADE

EPCG koncesija za korišćenje akumulacije Otilovići

Koncesija za korišćenje akumulacije Otilovići, radi izgradnje, održavanja i korišćenja male hidroelektrane (mHE) biće data Elektroprivredi (EPCG), kao kompaniji u kojoj država ima većinsko vlasništvo, saopšteno je iz Vlade.

Navodi se da je Vlada na današnjoj sjednici usvojila Informaciju o sprovedenim aktivnostima u cilju davanja koncesije za korišćenje vode iz akumulacije Otilovići kroz izgradnju mHE i Koncesioni akt za davanje koncesije za korišćenje vode iz te akumulacije za izgradnju mHE, sa prilozima.

Koncesionim aktom, kako su kazali iz Vlade, određeno je da se koncesija daje na period od 30 godina, u skladu sa Zakonom o koncesijama.

U saopštenju se navodi da visina koncesione naknade iznosi 6,5 odsto od ostvarene godišnje proizvodnje u mHE Otilovići, kao i da taj iznos ne može biti manji od pet odsto od planirane proizvodnje iz tehničko tehnološkog rješenja.

"Naknada iznositi 6,5 odsto od ostvarene godišnje proizvodnje mHE, ili pet odsto planirane proizvodnje iz tehničko-tehnološkog rješenja, zavisno koji je od ta dva iznosa bude veći u datoj godini“, kaže se u saopštenju.

Iz Vlade su kazali da se pomenuti procenti godišnje proizvodnje preračunavaju u novčani iznos po prosječnoj cijeni na berzi električne energije, u godini za koju se obračunavaju koncesione naknade, i raspoređuje u državni i lokalni budžet.

Kako je saopšteno, Vlada je usvojila i Informaciju o aktivnostima na realizaciji projekata obnovljivih izvora energije.

U Informaciji se navodi da su do sada izgrađena 34 nova objekta za proizvodnju električne energije i to 32 mHE i dvije vjetroelektrane (VE) - Krnovo i Možura.

"U ovom mandatu, usljed nepoštovanja obaveza predviđenih ugovorom, Vlada je jednostrano raskinula devet ugovora o koncesiji, dok je zaključen jedan sporazum o raskidu ugovora“, navodi se u saopštenju.

Iz Vlade su naveli da je koncesionar za izgradnju mHE Vinicka u Beranama kazao da je spreman da počne proces pregovora o zaključivanju sporazuma o raskidu Ugovora, uz eventualni dogovor oko obeštećenja.

Kako se ističe, naglašeno je i da postoji snažan otpor stanovništva izgradnji mHE na vodotocima Crnja i Skrbuša (Rečine).

"Ministarstvo kapitalnih investicija prati realizaciju rokova i obaveza iz zaključenih ugovora koji su u direktnoj vezi sa odlukama drugih nadležnih organa", naveli su iz Vlade.

To, kako su dodali, u velikom broju slučajeva, ne daje mogućnost kompletnog pregleda svih aktivnosti, jer Ministarstvo ne može da cijeni akte ulazeći u ingerencije drugih organa.

Kako je saopšteno, Vlada je formirala Komisiju sa predstavnicima relevantnih institucija, čija će presudna uloga biti koordinacija unutar sistema, zbog efikasnijeg prikupljanja podataka i činjenica radi ispravnog donošenja konačnih odluka.

Vlada je na današnjoj sjednici usvojila i Informaciju o aktivnostima na realizaciji projekta intenzivne revitalizacije elektrodistributivne mreže.

"Projekti revitalizacije srednjenaponske i niskonaponske distributivne mreže predstavljaju najvažnije investicione projekte u elektrodistributivnom sistemu države i imaju za cilj obezbjeđivanje propisanog kvaliteta napajanja za seoska područja i stvaranje preduslova za privredni rast na tim područjima“, navodi se u saopštenju.

Iz Vlade su kazali da je Crnogorski elektrodistibutivni sistem, kao naručilac, krajem 2018, raspisao dva tenderska postupka kojim je pokrenuta prva faza projekata.

Dodaje se da je ocijenjeno da se projekat uspješno sprovodi i da je u toku realizacija aktivnosti prepoznatih drugom godinom oba okvirna sporazuma.

Odabrani izvođač radova je Konzorcijum koji čine kompanije Mezon Danilovgrad, Ramel Nikšić i Electro team Budva.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније