Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

B.Č.J. [ Mina ]

12. 01. 2022. 08:55 >> 08:56
1

SB

Zadržali prognozu rasta crnogorske ekonomije na 5,6 odsto

Svjetska banka (SB) zadržala je, u novom izvještaju, prognozu rasta crnogorske ekonomije u ovoj godini na 5,6 odsto, koliko je procjenjivala i u prošlogodišnjem oktobru.

SB je, u najnovijem objavljenom izvještaju o svjetskim ekonomskim izgledima u koji je agencija Mina-business imala uvid, zadržala prognozu rasta crnogorskog bruto domaćeg proizvoda (BDP) za narednu godinu na 4,8 odsto.

SB je takođe ostala pri jesenjoj prognozi crnogorskog BDP-a u prošloj godini od 10,8 odsto.

Među ostalim zemljama u Evropi i centralnoj Aziji (ECA), Hrvatska bi u ovoj godini trebalo da raste 5,4 odsto, Srbija 4,5 odsto, Kosovo 4,1 odsto, Albanija 3,8 odsto, Sjeverna Makedonija 3,7 odsto i Bosna i Hercegovina (BiH) tri odsto.

Ekonomija je u grupi ECA prošle godine porasla 5,8 odsto, procjenjuju u SB-u, budući da se domaća potražnja tokom većeg dijela godine oporavila snažnije nego što se očekivalo.

Oporavak regije dodatno su podržali jačanje aktivnosti u eurozoni i više cijene sirovina, koji su ubrzali rast izvoza i povećali priliv stranih doznaka.

Novi podaci sugerišu da će najnoviji talas pandemije izazvati poremećaje povezane, između ostalog, sa strožim ograničenjima mobilnosti u samim zemljama i međunarodnim zabranama putovanja.

SB sada procjenjuje da će rast privrede regije ECA u ovoj godini usporiti na tri odsto budući da strože makroekonomske mjere i novi talasi širenja zaraze pritiskaju potražnju, dodajući da su posebno ugrožene zemlje s niskom stopom vakcinisanosti.

Rast u toj regiji nastaviće usporavati u narednoj godini, kada se očekuje u visini 2,9 odsto, s obzirom na nastavljeno ukidanje fiskalne podrške.

“Nakon snažnog oporavka u prošloj godini, globalna privreda ulazi u fazu izraženog usporavanja zbog novih prijetnji širenja koronavirusne zaraze, jačanja inflacije, duga i nejednakosti u prihodima, što bi moglo ugroziti oporavak privreda u nastajanju i onih u razvoju", kazali su iz SB-a.

U SB-u procjenjuju da je svjetska ekonomija prošle godine porasla 5,5 odsto, u ovoj će rast usporiti na 4,1 odsto, te na 3,2 odsto u narednoj godini, jer će splasnuti naglo probuđena potražnja, a vlade i centralne banke smanjivaće programe fiskalnih i monetarnih podsticaja.

Banka je time snizila prognozu za ovu godinu 0,2 postotna boda.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније