Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ B.B. ]

14. 01. 2022. 13:10 >> 13:15
1

KABINET PREMIJERA

Izjava Krivokapića bila u duhu zaštite radnika

Vlada kao dobar domaćin, dužna je, kao i Sindikat, a valjalo bi da je to prioritet i poslodavcima, da se domaćinski i zaštitnički odnosi prema svim građanima i radnicima, naročito u dijelu zaštite njihovih prava, ističu u reagovanju iz Kabineta predsjednika Vlade Uniji poslodavaca, naglašavajući da je sa visokom dozom subjektivnosti i pretencioznosti doživljena premijerova izjava “dosta je više igre sa našim radnicima”.

Kako navode u reagovanju ne vide zašto bi Unija poslodavaca ili bilo koji njen član u toj izjavi prepoznao prijetnju crnogorskoj biznis zajednici.

"Ovom rečenicom prije je izražena zaštita, nego prijetnja. Premijer nije 'hajkač' i ne učestvuje ni u kakvoj 'hajci', već Uniju doživljava, kao partnera, ali nije sklon da ne čuje i ne vidi, da ne pročita statistike, egzaktne podatke koji govore da je većina poslodavaca, upravo iz privatnog sektora, koristila zakonsku mogućnost da svoje radnike, dugi niz godina, drži u poziciji korisnika minimalne zarade, pa i onda kada je, očigledno, obim posla, stručnosti i produktivnosti, bio nesrazmjeran minimalnom ličnom dohotku. Upravo loša 'navika' poslodavaca, koliko god vam ova tvrdnja zvučala smjelo ili pretjerano, u najvećem dijelu je uticala na odluku Vlade da predloži, za naše uslove, drastično povećanje minimalne cijene rada", navodi se u reagovanju.

Kako dodaju, premijer Krivokapić nije “preuzeo sindikalnu retoriku i iznio kvalifikacije koje počivaju na pretpostavkama”, već bi se moglo zaključiti da Unija poslodavaca ili, tačnije, onaj koji je u njeno ime sastavljao objavljeno reagovanje, pošao je od pretpostavke da je prethodno stanje koje je zatekla nova administracija, bilo sasvim zadovoljavajuće, da su odnosi na relaciji Radnik – Poslodavac - Sindikat - Država bili na visokom nivou, te da je bilo nepotrebno sagledati ih kritički.

"Već više puta je ponovljeno – poslodavac koji je opstajao u dosadašnjim tržišnim i poreskim uslovima, opstaće i sačuvaće poslovnu vitalnost i u okolnostima novih pravila koje diktira Vlada Crne Gore. Ukoliko se Unija poslodavaca zalaže da nelikvidnost preduzeća liječimo rabljenjem državnih resursa, imovine i radnog, humanog potencijala, na tom poslu, u Vladi Crne Gore ne može imati partnera. Možemo i bićemo partneri u liječenju nelikvidnosti upravo novom poreskom politikom, striktno planskim investiranjem i kreditiranjem, suzbijanjem sive ekonomije, suzbijanjem kriminala i korupcije, neselektivnom primjenom kaznene politike, naravno, i restriktivnom politikom unutar državnog, administrativnog aparata", ističu u reagovanju.

Poručuju da vjeruju da je preporuka izrečena premijeru u završnici jučerašnjeg reagovanja, izraz društvene odgovornosti, te da smatraju da svi društveni i privredni činioci moraju, bez razlike, voditi računa o principima humanosti i štititi prava zaposlenih.

"Radujemo se podršci koju ste dali programu 'Evropa sad' i budućem, zajedničkom, nadamo se, objektivnom monitoringu i evaluaciji svih učinaka ovog programa”, navodi se u reagovanju Kabineta premijera Krivokapića.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније