Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ M.M.Lj. ]

22. 01. 2022. 07:49   >>  07:50 1

UPRAVA PRIHODA I CARINA

Za tri mjeseca naplatili više od pola milijarde

Uprava prihoda i carina je od početka godine do 20. januara naplatila preko 81 milion eura budžetskih prihoda (poreski i carinski prihodi), čime je ostvaren rast prihoda od 9,1 miliona eura ili 12,61 odsto u odnosu na isti period 2019. godine, saopšteno je iz Uprave.

To je, kako navode, 6,46 miliona eura ili 8,63 odsto više u odnosu na isti period 2020. godine, odnosno 10,67 miliona eura ili 15,1 odsto više u odnosu na isti period 2021. godine.

“Uprkos izmjenama i dopunama Zakona o doprinosima za obavezno zdravstveno osiguranje, kojima se ukidaju doprinosi za zdravstveno osiguranje na teret zaposlenog i poslodavca, dok država modelom budžetskog zdravstvenog osiguranja preuzima finansiranje cjelokupne populacije, i u tekućem mjesecu je ostvaren rezultat koji nas čini ponosnim”, navodi se u saopštenju.

U prilog navedenom želimo da istaknemo da je po osnovu doprinosa za zdravstveno osiguranje u 2019. godini za isti uporedni period od početka godine naplaćeno 4,16 miliona dok je u ovoj godini naplaćeno 2,61 miliona.

“ I pored činjenice da je država preuzela finansiranje zdravstvenog osiguranja iz budžeta, tj. primijenila tkz. Beveridge model, UPC treći mjesec zaredom nastavlja sa uspješnom naplatom budžetskih prihoda, zbog čega se i ovom prilikom želim zahvaliti svim urednim poreskim obveznicima”, navode iz UPC.

Uprava prihoda i carina je za prva tri mjeseca rada novog menadžmenta (21.10.2021. godine – 20. 01. 2022. godine) na čelu sa v.d. direktorice Milenom Petričević naplatila 510,6 miliona eura čime je ostvaren rast prihoda od 26,89 miliona ili 5,56 %  više u odnosu na isti period rekordne 2019. godine,  odnosno 74,45 miliona ili 17,07% više u odnosu na isti period 2020. godine.

“U budućem periodu Uprava prihoda i carina ima zadatak da postupa u skladu sa zakonskim propisima i da obezbijedi blagovremeno, tačnu i jednobraznu naplatu budžetskih prihoda. Menadžment ove Uprave će raditi u najboljem interesu i isključivo u interesu javnih prihoda dosljedno i jednobrazno primjenjujući propise i gradeći poresku administraciju sa integritetom”, zaključuje se u saopštenju Uprave prihoda i carina.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније