Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

B.Č.J.

15. 04. 2022. 10:43   >>  10:44

UPCG I SSCG

Socijalnim dijalogom do rješenje pitanja neradne nedjelje

Pitanje zabrane rada nedjeljom mora se rješavati kroz mehanizme socijalnog dijaloga, uvažavajući interese i zaposlenih i poslodavaca, budući da se jedino takvim pristupom može doći do rješenja koje je prihvatljivo za sve, saglasni su predstavnici poslodavaca i sindikata.

Predsjednik Unije poslodavaca Crne Gore (UPCG) Predrag Mitrović, zajedno sa predstavnicima privrede iz sektora trgovine, održao je sastanak sa Duškom Zarubicom, generalnim sekretarom Saveza samostalnih sindikata Crne Gore (SSCG) na kojem su govorili o članu 35a Zakona o unutrašnjoj trgovini i stanju socijalnog dijaloga u ovom sektoru.

Kako je saopšteno iz UPCG, sastanak je bio prilika da privrednici iz sektora trgovine ukažu na objektivne izazove koji su nastali kao posljedica izmjene Zakona o unutrašnjoj trgovini koja podrazumijeva zabranu rada nedjeljom, a manifestujuju se kroz negativne finansijske implikacije i druge probleme jednako prisutne kod svih privrednih subjekata – mikro, malih, srednjih i velikih preduzeća.

Tom prilikom, kako dodaju, predstavljena su i određena rješenja koja bi, kako smatraju, bila u interesu države, zaposlenih i poslodavaca, uz napomenu da se postojeća situacija mora rješavati u što skorijem roku, imajući u vidu nastupajuću ljetnju turističku sezonu.

"Generalni sekretar SSCG Duško Zarubica je pokazao razumijevanje za izložene probleme i ukazao da način za njihovo rješavanje predstavlja osnaživanje socijalnog dijaloga na nivou privredne grane, što se može desiti jedino značajnijim sindikalnim organizovanjem zaposlenih u tom sektoru i dobijanjem reprezentativnosti Sindikata trgovine. Učesnici sastanka su iskazali obostranu saglasnost da se pitanje člana 35a Zakona o unutrašnjoj trgovini mora rješavati kroz mehanizme socijalnog dijaloga, uvažavajući interese i zaposlenih i poslodavaca, budući da se jedino takvim pristupom može doći do rješenja koje je prihvatljivo za sve", navodi se u saopštenju UPCG.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније