Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

22. 04. 2022. 19:43 >> 19:43

PETRIČEVIĆKOJ ISTEKAO MANDAT

Čelno mjesto Uprave prihoda i carina upražnjeno

Nakon što je Mileni Petričevič juče istekao mandat v.d. direktorice Uprave prihoda i carina, čelno mjesto te institucije ostalo je upražnjeno. Iz Vlade kažu da će nakon praznika obaviti intervjue s kandidatima i poslati predlog za novog direktora. Naši sagovornici, međutim, upozoravaju da ovako važna institucija nije smjela ostati bez rukovodioca. Kažu da carinski prelazi rade i praznicima, te da se mogu desiti aktivnosti za koje niko neće snositi odgovornost.

Šestomjesečni mandat direktorice Uprave prihoda i carina Milene Petričević, istekao je juče. Da li će Petričevićeva i dalje biti na čelu ove uprave ili će je zamijeniti neko drugi znaće se tek u utorak, budući da su naredni dani neradni. Do tada, mjesto direktora ostaje upražnjeno, što je, prema riječima advokata Dragomira Ćalasana, propust Vlade.

"To je mogla da riješi na dva načina: jedan je da gospođi Petričević produži mandat, što se nije desilo, a drugi da na vrijeme raspiše konkurs, obavi intervjue s ljudima koji su bili zainteresovani za ovaj posao i da onda odluči, ali tako da ne bude vakuuma u funkcionisanju", kazao je Ćalasan.

Iz Ministarstva finansija nezvanično su nam kazali da su intervjui s kandidatima bili zakazani za juče, ali budući da je jedan od njih službeno odsutan, pomjereni su za prvi radni dan - utorak. Ćalasan kaže da to nije smjelo da se desi.

"Može li se desiti da se ponovi banana afera, da se sjutra, iako su praznici, desi krađa cigareta, što se dešava vrlo često, a da nema niko za to da odgovara", ističe advokat.

I bivši direktor Uprave prihoda i carina Aleksandar Damjanović smatra da je napravljen propust. Za našu emisiju "Okvir" ističe da se na ovaj način samo nastavlja posrtanje institucija.

"Na današnji dan rade carinski prelazi. Moguće je da se danas ili sjutra, iako su praznici, dese neki problem u u radu carine. A nemate rukovodioca, nego samo nonšalantno iz Ministarstva - petak je, neradan je, pa ćemo onaj tamo utorak da završimo posao", kaže Damjanović.

Da li će posao biti završen, zavisiće od Vlade. Iako iz Ministarstva uvjeravaju da će u utorak poslati prijedlog za direktora, analitičar Predrag Drecun kaže da je pitanje da li će biti podržan.

"Bojim se da ova Vlada nema većinu ni za tako nešto. A ukoliko ne bude većine, proći će najmanje još dvije-tri nedjelje dok se ne izabere nova vlada i dok se ne uspostavi kompletan sistem upravljanja", navodi Drecun.

On, međutim, naglašava da direktor Uprave mora biti profesionalan i nezavisan od bilo koje vlade.

"Tu bi najmanje trebalo da bude neko ko je politički interesantan ili neko s jakom političkom pozadinom. To mora biti neko ko je profesionalno nezavisan, ko ima znanje i ko je u stanju da odgovori izazovima ovog vremena", kaže Drecun.

Bivši direktor Uprave naglašava i da problem može biti to što u četvrtak ističe mandat šestorici pomoćnika direktora, a još nije raspisan konkurs.

"Nego će sad taj direktor koji dođe u četvrtak biti sam kao duh. Bio sam i ja tako sam nekih pola godine. I bez obzira ko će to biti, on neće biti u poziciji da ima saradnike", navodi Damjanović.

Kandidati za direktora Uprave prihoda i carine koji su ušli u najuži krug i s kojima će biti obavljeni intervjui su: Jelena Đukić, Rade Milošević, Milena Petričević i Miloš Medenica. Đukićeva i Milošević imali su isti broj bodova na testiranju Uprave za kadrove i dijele prvo mjesto. Na drugom je Petričevićeva, a na trećem Medenica.

Bojana Baranin, TVCG

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније