Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Mina [ M.L.B. ]

18. 05. 2022. 08:05   >>  08:03

"RADOJE DAKIĆ"

Strazbur traži od Vlade izjašnjenje na pritužbe bivših radnika

Evropski sud za ljudska prava iz Strazbura uputio je državi na izjašnjenje sedam predmeta po pritužbama bivših radnika fabrike Radoje Dakić, zbog neizvršavanja pravosnažnih i izvršnih presuda za isplatu duga za zarade.

Zastupnica Crne Gore pred sudom u Strazburu, Valentina Pavličić, kazala je Pobjedi da se radi o 605 bivših radnika Radoja Dakića.

“Procedura u ovom slučaju za sada ne može biti javna, jer zavisi od toga kako ćemo se izjasniti. Kada je riječ o jednostranim deklaracijama i prijateljskim poravnanjima, pravila suda nalažu da postupak ne može biti javan do donošenja odluka”, objasnila je Pavličić.

Proces prikupljanja informacija u vezi ovih predmeta je već započet, nakon čega će, kako je navela, obavijestiti Vladu o svom stavu.

Pavličić nije mogla da precizira koliko potražuje 605 bivših radnika, imajući u vidu da se podaci još prikupljaju, te da se tokom stečaja jedan dio djelimično ili potpuno namirio.

Na pitanje Pobjede da li je riječ o istom činjeničnom osnovu kao i u poravnanju sklopljenom 2017. godine, kada je Vlada petorici bivših radnika isplatila 217,3 hiljade eura, Pavličić je odgovorila potvrdno dodajući da, bez obzira na to, ne može da komentariše ništa o predmetima, jer postoji niz drugih procedura koje bi trebalo da se sprovedu.

“Tačno je da je bilo poravnanje i da se radi o dobro ustanovljenoj sudskoj praksi, ali svaki postupak je sam za sebe. Kakav će biti moj odnos kao zastupnice, uskoro će biti poznato Vladi, koja će o tome dati konačan sud”, navela je Pavličić dodajući da u ovoj fazi, zbog procedura suda, ne može više ništa da komentariše.

Iako se u javnosti od ranije pominjalo da ukupna potraživanja dakićevaca prelaze 40 miliona eura, zvanične i precizne informacije o tome još nema.

To bi trebalo da utvrdi međuresorno radno tijelo za fiskalni uticaj potraživanja dakićevaca čije formiranje je Vlada inicirala u februaru prošle godine, a koje čine Vesna Simović iz Ministarstva finansija, Marijana Janković iz Ministarstva pravde i zamjenica zaštitnika imovinsko-pravnih interesa Milanka Rakočević.

Simović je Pobjedi kazala da radna grupa još nije završila ovaj zadatak te da su i dalje u fazi prikupljanja informacija.

Na pitanje Pobjede kada se mogu očekivati konkretni podaci, Simović nije mogla precizno da odgovori, navodeći da to zavisi od institucija od kojih prikupljaju podatke.

Dio radne grupe trebalo je da bude i jedan od advokata radnika, ali je on početkom oktobra prošle godine obavijestio bivšeg državnog sekretara Ministarstva finansija, Janka Odovića, da otkazuje učešće u grupi na čije se formiranje čekalo osam mjeseci.

Predstavke su u Evropski sud u Strazburu predali advokati Dragan Prelević, Branislav Ćupić i Ljubo Marković.

Iz kancelarija Prelevića i Ćupića Pobjedi je potvrđeno da su ih u martu, nakon preliminarnog ispitivanja prihvatljivosti predstavki, iz suda obavijestili da će informisati Vladu o njima te da je moguće istovremeno razmatrati njihovu osnovanost i prihvatljivost.

Stečaj u fabrici “Radoje Dakić“ uveden je prije pet i po godina zbog poreskog duga od 10,8 miliona eura.
Većina imovine u stečaju je prodata, pa je do sada inkasirano oko 45 miliona eura, od čega je radnicima isplaćeno nešto manje od 14 miliona eura.

Nijesu još prodate saobraćajnice, za koje je navedeno da bi ih jedino mogao kupiti Glavni grad, kao i parcela vrijedna 2,45 miliona eura, koja se neće prodavati do okončanja spora koji se vodi za jedan dio.

Stečajni upravnik u postupku "Radoje Dakića" je Mladen Marković, a sudija predsjednik Privrednog suda Blažo Jovanić, koji je trenutno u pritvoru zbog sumnje u zloupotrebu položaja.

Kao izuzetak od uobičajenog pravila, u ovoj predstavci neće biti pokrenuti pregovori o prijateljskom poravnanju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније