Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

15. 06. 2022. 15:49 >> 15:47

MERT SAOPŠTILO

Predstavljena IT platforma za mikro, mala i srednja preduzećima

Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma (MERT) saopštilo je da je uz podršku Evropske Unije i Evropske banke za obnovu i razvoj, u okviru projekta „Unaprjeđenje preduzetništva kroz naprednu savjetodavnu podršku i informacione servise“ danas predstavljena IT platformu namijenjenu mikro, malim i srednjim preduzećima, pod nazivom BIZNIS.GOV.ME.

Projekat je, kako kažu, kofinansiran i od strane Evropske unije posredstvom IPA programa za jačanje konkurentnosti i inovacija.

Kako je saopšteno iz MERT-a, IT portal BIZNIS.GOV.ME. uvodi novi pristup u komunikaciji Ministarstva ekonomskog razvoja i turizma sa mikro, malim i srednjim preduzećima.

Iz Ministarstva ekonomskog razvoja i turizma navedeno je da očekuju da "portal dodatno ohrabri crnogorske preduzetnice i preduzetnike da se prijave na dostupne programe podrške, kao i da će im dostupnost informacija na jednom mjestu olakšati proces informisanja i skratiti vrijeme za dobijanje informacija o različitim administrativnim pitanjima."

"Ministar Goran Đurović koji je otvorio događaj istakao je da je Vlada svjesna važnosti kontinuranog unaprijeđenja poslovnog i investicionog ambijenta u Crnoj Gori i da je cilj uspostavljanje sistema u kojem će se svi privredni subjekti osjećati sigurnim da svoje poslovanje razvijaju u skladu sa standardima poslovanja i zakonodavnim okvirom", piše u saopštenju.

Kako navode, dostupnost svih informacija od značaja na jednom mjestu – biznis.gov.me portalu, olakšaće preduzećima poslovanje i pojednostaviti procese dobijanja dostupne finansijske i nefinansijske podrške.

„Cilj nam je da zajednički kreiramo jednu održivu adresu koja će sadržati odgovore na pitanja od značaja za naše privrednice i privrednike, posredstvom koje se mogu obratiti nadležnim institucijama za sve dodatne informacije, savjete i pomoć. Očekujemo da portal dodatno ohrabri naše preduzetnice i preduzetnike da se prijave na dostupne programe podrške, da im olakša proces informisanja i da im skrati vrijeme za dobijanje informacija o različitim administrativnim pitanjima koja proces prijave na bilo koji program iziskuje“, istakao je Đurović, piše u saopštenju.

Đurović je pozvao ostale državne institucije i jedinice lokalne samouprave koje sprovode programsku podršku za mikro, mala i srednja preduzeća da sarađuju sa Ministarstvom i koriste prednosti biznis.gov.me portala, "ističući da „svi imamo zejednički cilj, a to je da unaprijedimo poslovno okruženje, unaprijedimo investicioni ambijent, podstaknemo razvoj preduzetničke kulture, učinimo poslovanje u legalnim okvirima atraktivnijim i osnažimo MIKRO, MALA I SREDNJA PREDUZEĆA da svoje poslovanje razvijaju u Crnoj Gori na principima inkluzivne, pametne, digitalne i cirkularne ekonomije."

Đurović je, kako je saopšteno, istakao da očekuje da ovaj portal bude pouzdan kanal komunikacije između privrede i državne uprave zasnovan na tačnosti i povjerenju, transparentnosti i informisanja da je podrška dostupna svima koji posluju u skladu sa zakonom.

"Generalna direktorica Direktorata za unaprijeđenje konkurentnosti Olivera Vukajlović, predstavila je mogućnosti portala biznis.gov.me i posebno se osvrnula na informacije koje su dostupne u vezi Programa za unaprijeđenje konkurentnosti privede. Ona je pojasnila da portal ne predstavlja samo informativni kontakt za privredu, već jedan sveobuhvatni prikaz neophodnih koraka za konkurisanje kroz programe podrške, kao i da posjeduje savjetodavni karakter", navodi se u saopštenju MERT-a.

Dodaje da se na portalu nalaze svi programi podrške finansijskog i nefinansijskog karaktera, a koje sprovodi Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma.

„Na ovaj način želimo da na jednostavan i brz način omogućimo korisnicima programa pristup različitim modelima podrške. Kroz digitalizovan i pojednostavljen sistem, na jednom mjestu, moći će da se informišu o svemu“ kazala je Vukajlović, piše u saopštenju.

Podsjetila je da je ovo samo jedan u nizu koraka ka uspostavljanju komunikacije sa mikro, malim i srednjim preduzećima.

„Plan nam je da se, u budućem periodu, uvežemo sa ostalim resorima i lokalnim samoupravama koji pružaju podršku, da na jednom mjestu objedinimo sve informacije koje se tiču privrede i na taj način da zaokružimo proces“, zaključuje Vukajlović u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније