Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

М.М. [ Mina ]

25. 11. 2022. 16:44   >>  16:42

UNIJA POSLODAVACA

"CUP radi na urušavanju socijalnog dijaloga"

Unija poslodavaca (UPCG) upozorila je da je u toku druga, radikalna faza kampanje koju jedan broj pojedinaca, okupljenih oko Crnogorskog udruženja poslodavaca (CUP), sprovodi u cilju urušavanja socijalnog dijaloga i zaustavljanja procedure zaključenja novog Opšteg kolektivnog ugovora (OKU).

“Za takvo činjenje, CUP ima podršku nekih od funkcionera najstarijeg privrednog udruženja - Privredne komore (PKCG) koja je osnivač CUP-a i njegov partner u aktivnostima zaštite interesa izabrane grupe privrednika koji se predstavljaju kao “siva eminencija moći” crnogorskog biznisa”, navodi se u reagovanju UPCG, povodom, kako su kazali serije obmanjujućih nastupa i napada PKCG i CUP na socijalni dijalog, UPCG i socijalne partnere.

Iz UPCG su pozvali predsjednicu PKCG Ninu Drakić, kao i dio privrednika – članova organa PKCG koji, kako su kazali, nijesu podlegli pritiscima navedene interesne grupe, da spriječe urušavanje i dalju zloupotrebu Komore od pojedinaca koji se vode isključivo ispunjenjem svojih ličnih ambicija.

Da se radi o interesno-političkoj grupaciji vođenoj opasnim namjerama potvrđuju i, kako se dodaje, najnoviji medijski nastupi u kojima predstavnici CUP-a, osim malicioznih insinuacija upućenih na račun pozicije UPCG u socijalnom dijalogu, vrše kontinuirane, beskrupulozne pritiske na institucije sistema i njihov rad, u prvom redu Ministarstvo rada i socijalnog staranja, obmanjuju javnost brojnim špekulacijama i neistinama u vezi sa statusom svog CUP-a, a uz to se i lažno predstavljaju.

“U prilog tome govori i činjenica da iako je CUP osnovan kao nezavisna i dobrovoljna poslodavačka organizacija, sa u četvrtak održane vanredne sjednice Upravnog odbora Privredne komore poslali su jasnu poruku o tome da PKCG predstavlja logističku, administrativnu i organizacionu centralu CUP-a. Dodatno, sa navedenog skupa su poručili da postojeći OKU treba produžiti, kao prošle godine, kako bi se detaljno dogovorili o novom tekstu ugovora, čime su se direktno umiješali u socijalni dijalog i pokušali da izvrše uticaj na zakonom predviđene procedure koje isti predviđa u slučajevima kao što je zaključenje novog OKU-a”, navodi se u saopštenju Unije.

Oni su naveli da ocjenom da Unija poslodavaca, kao jedna od članica Socijalnog savjeta koja je učestvovala i u izradi nacrta OKU-a, nije reprezentativna poslodavačka organizacija pošto, navodno, većina privrednika nijesu njihovi članovi, CUP i PKCG su izvršili nedozvoljeno postupanje koje nanosi štetu i državi, jer je u suptrotnosti sa ILO Konvencijom 87 koju je Crna Gora ratifikovala, a koja garantuje slobodu udruživanja ili neudruživanja u sindikalne odnosno poslodavačke organizacije.

“Naime, svaka država koja je ratifikovala Konvenciju 87 ne smije dozvoliti, niti zahtijevati, kroz zakonodavstvo ili u praksi, da zaposleni ili poslodavci moraju formirati ili se pridružiti bilo kojoj organizaciji, suprotno pravilima i slobodama koje propisuje Konvencija. U tom smislu, neshvatljivo je da sa adrese PKCG, koja ima obavezno članstvo, stižu poruke u kojima se iznose zlonamjerne i podle neistine o broju privrednika koji pripadaju članstvu Unije, a zatim i negira njena reprezentativnost”, rekli su iz UPCG.

Da apsurd bude veći, kako se dodaje, ta ista PKCG traži da se CUP-u, kao privatnoj ispostavi jednog broja čelnih ljudi i članova organa Komore, prizna reprezentativnost – uprkos činjenici da zahtjev za dobijanje reprezentativnosti CUP još nije ni podnio, i to upravo zato što ima tek nešto više od stotinjak članova.

“Stavljanjem potpisa na nedavno saopštenje u kojem ministra rada i socijalnog staranja, Admira Adrovića poziva da ne potpiše OKU, predsjednik CUP-a Vasilije Kostić javno je priznao da predvodi kampanju koja ima dva cilja, od koji je prvi, zvaničan, blokada najavljenog zaključenje novog OKU-a putem pokušaja da se UPCG isključi iz Socijalnog savjeta, a drugi, nezvaničan, kupovina vremena potrebnog za uvođenje CUP-a, a time posredno i PKCG, u članstvo Socijalnog savjeta”, smatraju u UPCG.

U toj organizaciji su rekli da, imajući u vidu da PKCG ima obavezno članstvo, navedeni pokušaj ulaska u Socijalni savjet svojevrsan je presedan kojim PKCG i CUP krše međunarodne standarde, koče proces pregovora Crne Gore sa Evropskom unijom (EU) u poglavlju 19 i direktno ugrožavaju delikatnost procesa istinskog socijalnog dijaloga.

“Osnivanjem CUP-a, PKCG je pogazila sopstveni Statut, odnosno član koji definiše da je osnovni cilj PKCG zastupanje i ostvarivanje zajedničkih interesa članova Privredne komore, odnosno cjelokupne crnogorske privrede. Jasno je da je favorizovanje manjeg broja članova Komore i lobiranje usmjereno isključivo na ispunjenje njihovih interesa konkretan primjer negacije i potiranja kako konkretnog člana, tako i cijelog Statuta PKCG ali, što posebno zabrinjava, i direktno kršenje Zakona o Privrednoj komori”, rekli su iz UPCG.

Pojedinci - osnivači CUP-a su, kako se dodaje, privatizovali Privrednu komoru, a time za sebe i svoje kompanije obezbijedili privilegovan položaj i brojne direktne i indirektne koristi nedostupne ostalim preduzećima koje posluju u Crnoj Gori.

“Oni značajno participiraju u Skupštini i Upravnom odboru PKCG, kao i određenim tijelima Komore, na primjer Odboru udruženja trgovine, što potvrđuje i to da od ukupnog broja članova Skupštine PKCG, njih 51, čak 47 odsto čine članovi - povezana lica i kompanije koje se pojavljuju i kao osnivači/članovi CUP-a, u njih 24. Takođe, Upravni odbor PKCG, u kojem se nalazi ukupno 20 članova, ima nevjerovatnih 70 odsto članova koji su istovremeno i osnivači ili članovi CUP-a (14)”, precizirali su iz UPCG.

Iz Unije poslodavaca su saopštili da svi oni koji žele da vide i shvate svu problematiku na koju ta organizacija upućuje, u ovim podacima jasno će uočiti izrazito opasne veze koje PKCG gradi sa pojedincima iz CUP-a, omogućavajući im da direktno učestvuju u kreiranju politika i usvajanju odluka koje prvenstveno zadovoljavaju njihove, a ne nužno i potrebe mikro, malih i srednjih preduzeća koja čine gro crnogorske privrede.

“Dokaz tome je i neradna nedelja koja je uvedena tajno, iza zatvorenih vrata, a u dogovoru tadašnjeg ministarstva ekonomije i Odbora za trgovinu PKCG koji se prethodno nije udostojio čak ni da obavi konsultacije, niti o tome obavijesti ukupnu biznis zajednicu koja posluje u sektoru trgovine i srodnim djelatnostima”, navodi se u saopštenju.

Nakon pregovora koji su trajali više od tri godine, UPCG je sa socijalnim partnerima, odnosno Unijom slobodnih sindikata (USSCG) i Savezom sindikata (SSCG) postigla dogovor i usaglasila tekst novog Opšteg kolektivnog ugovora.

“Međutim, potpredsjednik PKCG Nikola Vujović se prethodnih 36 mjeseci očito bavio nekim drugim temama te nije ispratio ono što je, već duže vrijeme, vrlo dobro poznato i kompanijama članicama UPCG i ukupnoj crnogorskoj javnosti. Zato je nedavno, u jednom medijskom nastupu, iskoristio oprobanu retoriku CUP-a i zatražio da Vlada provjeri jesu li svi akteri – i predstavnici radnika (USSCG i SSCG) i predstavnik poslodavaca (UPCG) – adekvatno zastupljeni u Socijalnom savjetu”, rekli su iz UPCG.

U UPCG su rekli da je tom “kreativnom” inicijativom, visoki funkcioner PKCG CUP-ovu listu za provjeru statusa reprezentativnosti dodatno proširio i njoj, uz UPCG, dodao još dva socijalna partnera – oba sindikata.

“U UPCG se nadamo da su PKCG i CUP sada konačno zaključili svoju listu, tako da se u narednom periodu na njoj ipak neće naći i Vlada, kao jedini preostali partner u tripartitnom socijalnom dijalogu”, kazali su iz UPCG.

Oni su rekli da, nakon 20 godina konstantnih pritisaka na UPCG i brojnih inicijativa upućenih Vladi, a naročito 2008, 2012, 2017. i 2019. godine, PKCG je konačno shvatila da joj obavezno članstvo ne dozvoljava učešće u socijalnom dijalogu i toliko željenom Socijalnom savjetu.

“No, pojedini funkcioneri PKCG i vlasnici opisanih kompanija, nezadovoljni statusom i gubitkom privilegija koje su imali decenijama unazad, prije nepunih godinu pokreću projekat koji treba da sačuva milionske prihode kojih PKCG ne želi da se odrekne, po osnovu obaveznog članstva, a s druge strane omogući apliciranje za članstvo u Socijalnom savjetu”, objasnili su iz UPCG.

Tako je u decembru prošle godine, kako su rekli, rođen CUP koji danas drži slovo o navodno upitnoj reprezentativnosti Unije i sindikata, iako istu CUP niti ima, niti mu pripada.

“Svjesni su toga i predsjednik Upravnog odbora CUP-a, te predsjednik Odbora udruženja trgovine PKCG i član UO PKCG, Jovan Lekić i Kostić i sekretarka CUP-a, Željka Radak Kukavičić, i predsjednik Skupštine CUP-a, te potpredsjednik Skupštine PKCG, Hasan Ramović koji ovih dana horski ponavljaju priče kojima se veliča snaga mlađanog CUP-a, dovodeći time u zabludu sve privredne subjekte koji su povjerovali da je cilj CUP-a zaštita interesa biznis zajednice, a ne uskog kruga izabranih pojedinaca”, rekli su iz UPCG.

Iz UPCG su zaključili da od dana osnivanja do danas, CUP nije realizovao ni jednu aktivnost kojom potvrđuje namjeru da se bavi konkretnim problemima koji prate poslovanje privrednika.

“Naprotiv, punih 11 mjeseci pažnja CUP-a usmjerena je isključivo na osmišljavanje napada na UPCG”, zaključuje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније