Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

M.M. [ Mina ]

22. 02. 2023. 08:09 >> 08:03

ZBOG VEĆIH ZADUŽIVANjA

Zabrinutost za ekonomiju spustila cijene nafte ispod 84 USD

Cijene nafte pale su u utorak na međunarodnim tržištima ispod 84 USD, budući da je zabrinutost za ekonomiju, zbog podignutih troškova zaduživanja u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), potisnula u drugi plan očekivanja oporavka u Kini.

Na londonskom tržištu cijena barela je nakon podna bila niža 43 centa i iznosila je 83,64 USD. Na američkom tržištu, barelom s rokom isporuke u martu trgovalo se po 57 centi višoj cijeni od 76,91 USD, prenosi Hrportfolio.

U fokusu tržišta ove sedmice je zapisnik sa sjednice američke centralne banke, Federalne rezerve (Fed), nakon što su podaci u prošloj sedmici pokazali zastoj u trendu slabljenja inflacije.

Ulagači se pribojavaju da bi Fed u takvim uslovima mogao duže zadržati kamatne stope na višoj vrijednosti.

Viši troškovi zaduživanja značili bi sporiji ekonomski rast i potražnju za naftom.

Ulagače je nakratko umirilo istraživanje S&P Globala, koje je pokazalo ubrzani rast aktivnosti u eurozoni u februaru, najavljujući da izgledi za ekonomiju u zoni primjene zajedničke evropske valute nijesu sumorni kao što se strahovalo.

Značajniji pad cijena zakočila je i nada da će ukidanje strogih mjera suzbijanja kovida utrti put snažnijem rastu kineske privrede i potražnje za naftom.

Trgovci će s pažnjom pratiti i podatke o zalihama u SAD-u kako bi procijenili potražnju. Zbog praznika na početku sedmice, vlada i Američki institut za naftu (API) objaviće izvještaje dan kasnije, u četvrtak odnosno srijedu.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je objavila da je u ponedjeljak barel korpe nafte njenih članica poskupio 29 centi na 82,02 USD.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније