Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Б.Б. [ Mina biznis ]

02. 03. 2023. 13:12 >> 13:12

IBRAHIMOVIĆ - FILIPOVIĆ

Intenzivirati aktivnosti na realizaciji jadransko-jonskog gasovoda

Postoji potreba da se intenziviraju aktivnosti na realizaciji jadransko-jonskog gasovoda koji je zasnovan na ideji da se postojeći hrvatski gasovodni sistem preko Crne Gore i Albanije poveže sa transjadranskim gasovodom, saopštio je ministar kapitalnih investicija, Ervin Ibrahimović.

On je na sastanku sa ministrom gospodarstva i održivog razvoja Hrvatske, Davorom Filipovićem, kazao da su pokrenute aktivnosti na izradi studija izvodljivosti za izgradnju gasnih elektrana u Crnoj Gori, pri čemu poseban značaj ima lokacija Luke Bar.

Sastanak je upriličen u okviru prvog dana biznis foruma Partnerstva za transatlansku saradnju u oblasti energetike i klime (P-TECC) koji se održava od srijede do sjutra u Zagrebu.

Pomenuti forum je organizovalo Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, Ministarstvo energetike Sjedinjenih Američkih Država, Američko-srednjoevropsko poslovno udruženje i atlansko vijeće.

"Unapređenje regionalne saradnje i članstvo u Evropskoj uniji su od ključnog značaja za jačanje energetske bezbijednosti i ekonomskog prosperiteta našeg regiona", navodi se u saopštenju.

Ibrahimović je ocijenio kao veoma značajnu finansijsku pomoć EU za ublažavanje posljedica energetske krize koja se ogleda u obezbjeđenju bespovratnih sredstava u iznosu od 30 miliona eura u korist građana Crne Gore.

Takođe, on je ukazao na to da Crna Gora na svom putu ka Evropskoj uniji intenzivno radi na usklađivanju sa evropskom legislativom i da su u toku intenzivne aktivnosti na donošenju zakona o obnovljivim izvorima energije, zakona o prekograničnim infrastrukturnim objektima kao i na zakonu kojim se regulišu strateške rezerve naftnih derivata.

Na marginama biznis foruma upriličena je i večera sa sekretarkom za energetiku SAD, Jenifer Granholm.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније