Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Александра Бошковић [ Portal RTCG ]

25. 05. 2023. 06:36   >>  16:13 1

PRIVATIZACIJA BUDVANSKOG HOTELA

Afera "Avala" i dalje pod velom misterije, tužilaštvo ne reaguje

Afera o privatizaciji jednog od najpoznatijih hotela na crnogorskom primorju , "Avala" u Budvi, i dalje je obavijena velom misterije, a prošle su već dvije decenije otkako nije bilo konkretnih reakcija nadležnih istražnih organa. Prodaja hotela ozvaničena je 2003. godine, a sumnje u zakonitost tog posla ni danas ne prestaju.

Predsjednik Odbora direktora Budvanske rivijere Mijomir Pejović kazao je za Portal RTCG da je poslednja zvanična saznanja o ovoj aferi dobio kao poslanik Skupštine 2018. godine.

"I to u uobičajenoj formi koja je bila karakteristična za bivše tužilaštvo, a ticala se veze sa porodicom Mila Đukanovića", kazao je Pejović. 

Ti odgovori su bili prepuni, kako kaže, "izlizanih fraza". 

"Kako je "izviđaj u toku", kako se "saslušava jedan broj lica" , da je u toku "finansijsko vještačenje" i tako dalje. Otkada obavljam funkciju predsjednika Odbora direktora Hotelske grupe Budvanska rivijera nije bilo zvaničnih dopisa nadležnih institucija koja se tiču ove afere", kazao je Pejović. 

U aferi "Avala" dugo se pominjalo i ime Vesne Medenice. Bivša vrhovna državna tužiteljka, a kasnije predsjednica Vrhovnog suda, odbacila je više pritužbi i prijava koje su se odnosile na privatizaciju hotela "Avala" u Budvi.

Predsjednik skupštinske Komisije za kontrolu privatizacije i čelnik Radničke partije Maksim Vučinić smatra da je Medeničina uloga bila jasno definisana i unaprijed određena.

"Svaki član je svoje zadatke izvršavao bespogovorno kako bi jedan od najvrednijih hotela Budvanske rivijere postao plijen Đukanovićeve porodice i prijatelja", tvrdi Vučinić u izjavi za Portal RTCG. 

Posebno je indikativno da je Medenica odbacila krivične prijave koje su bile podnijete zbog, kako se može čuti, brutalnog kršenja privatizacionog postupka.

Podsjetimo, konačnu odluku kome će "Avala" biti dodijeljena na kraju je donio sud, odnosno presuda Đukanovićeve sestre Ane Kolarević koja je tada predsjedavala vijeću.

Tada je 'Avala' i konačno predata firmi čiji su predstavnici bili biznismeni Igor Lazurenko i Zoran Bećirović po cijeni od 3,2 miliona eura.

"Ime Igora Lazurenka u posljednje vrijeme rjeđe se spominjalo u Crnoj Gori, iako je poznato da je Bećirović napustio to partnerstvo, odnosno njegov udio u hotelima 'Avala resorts and Vilas' više ne postoji", pojašnjava Vučinić. 

U čijem vlasništvu je biser ljetnjeg turizama i za čije interese su donošene po državu štetne odluke ostaje pitanje na koje tek treba da se odgovori, vjeruje dio političke javnosti.

Da li je to rađeno za bliske prijatelje porodice Đukanović ili za lica sa međunarodnih potjernica, ili je u pitanju nešto treće, ostaje enigma.

Ono što je sigurno je da motiv akterima ove privatizacije nije bio javni, već privatni interes, vjeruje dio poslanika.

"Nije poznato na osnovu kakve i čije procjene je Savjet za privatizaciju definisao cijenu od 3,2 miliona eura, jer postoji dokumentacija o procjeni objekata i zemljišta koja je izvršena osam mjeseci prije zaključenja ugovora i koja potvrđuje da je vrijednost 'Avale' i vila bila dvostruko veća u odnosu na onu koju je dosudila Ana Kolarević", zaključio je Vučinić. 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније