Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Biljana Rovčanin, TVCG

19. 01. 2024. 07:43 >> 07:45
1

troškovi

Građani se bore protiv cjenovnih udara, život sve skuplji

U kontekstu integracija, građani Crne Gore očekuju i evropski standard. Da su u odnosu na primanja troškovi previsoki, potvrđuje i zvanična statistika, koja kaže da su u protekle dvije godine cijene hrane i pića uvećane 50 odsto.

U prethodne dvije godine najviše su poskupjeli mlijeko sir i jaja, zatim ulje i masti, pa šećer, slatkiši, čokolada i meso. Protiv cjenovnih udara građani se bore mijenjanjem navika, pa kažu da kupuju samo najpotrebnije.

Nakon hrane najviše su porasle cijene po restoranima i hotelima iako se to po punim lokalima naročito u Gavnom gradu to ne bi moglo zaključiti. Kod ostalih troškova, u prethodne dvije godine, kako su izračunali statističari, cijene obuće i odjeće veće su za 30 odsto. Skoro isto toliko poskupjeli su stanovanje, voda, struja, gas i druga goriva.

Za razliku od troškova života plate, izuzev u javnom sektoru u prethodne dvije godine ostale su nepromijenjene.

Najteže su prošli penzioneri sa najnižim primanjima ali od Nove godine imaju najviše razloga za slavlje jer će za mjesec primiti uvećane penzije od 450 eura.

Ostalim građanima ostaje za sada samo nada da će se realizovati obećani program Evropa sad 2 i povećanje prosječne zarađe na nepunih 1.000 eura.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније