Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

B.B.

09. 04. 2024. 14:24 >> 14:24
Čitaj mi:

ASP

Pod kojim se uslovima pregovara o raskidu već isteklog ugovora sa "Brskovo mine"

Kompanija "Brskovo Mine", sa kojom je crnogorska Vlada nagovijestila pregovore za sporazumni raskid ugovora o koncesiji za eksploataciju rude olova i cinka u Mojkovcu, do kraja prošle godine ima 25 miliona eura nagomilanih gubitaka, saopštili su u NVO Akcija za socijalnu pravdu.

Kako navode u saopštenju, predstavnici te kompanije nedavno su saopštili da su investirali više od 30 miliona u rudarski projekat u Mojkovcu, ali struktura toga što je investirano nije poznata. Ono što jeste poznato je da je ugovor o koncesiji zaključen decembra 2010. godine, a da punih 13 godina projekat nije ni počeo, već su kontinuirano potpisivani aneksi za njegovo produženje.

"Minimum odgovornosti prema građanima zahtijevao bi da vlada i resorni ministar (Saša Mujović) saopšte pod kojim se uslovima pregovara o raskidu već isteklog ugovora i šta su zahtjevi stranog vlasnika, tj da li građani opet mogu pretrpjeti štetu kroz plaćanja neznanim investitorima, od kojih su početni dovedeni još za vrijeme Demokratske partije socijalista (DPS)", navode u ASP-u.

Firma 'Brskovo Mine' se ranije zvala 'North Mining', a Akcija za socijalnu pravdu (ASP) je nedavno objavila da je prije više od deceniju, kada je od DPS vlade dobila koncesiju za kopanje rude u Mojkovcu, njen krajnji vlasnik u Australiji bila firma sa poslovnim gubicima, sa rudarskim poslovima vezanim i za afričko tržište, a u njoj je godinama jedan od ključnih igrača bio čovjek porijeklom sa ovih prostora, odnosno iz Bosne i Hercegovine.

"Vlasništvo iz Australije je 2016. prebačeno u Britaniju, gdje je opet figurirao taj regionalni igrač, da bi maja 2018. iz Britanije vlasništvo bilo prenijeto na švajcarsku kompaniju. Iako je u tom času novčani kapital 'North Mining' bio preko 2,8 miliona, ugovor o prenosu udjela između britanske 'Montenegro Zinc Limited' i švajcarske 'Fusion Fund' je zaključen bez naknade. 'Fusion Fund' (sa akcijskim kapitalom od 1,2 miliona funti, gdje se kao predsjednik i članovi pojavljuju opet jedan Australijanac, koji je tada živio u Švajcarskoj, i dva njemačka državljanina) kasnije mijenja naziv u 'Tara Resources', a 'North Mining' u 'Brskovo Mine'. Tog istog maja 2018. majka kompanija iz Švajcarske odobrava crnogorskoj kćerki kompaniji pozajmicu od pola miliona eura, a do septembra 2021. godine kroz više aneksa uvećava zajam na 20 miliona eura. Samo dva mjeseca ranije, odnosno jula 2021. je tadašnji ministar kapitalnih investicija Mladen Bojanić zaključio aneks ugovora o koncesiji sa 'Brskovo mine', koji im je praktično bio 'vjetar u leđa' da mogu nastaviti kontroverzni projekat otvaranja rudnika. Godinu i po kasnije, odnosno krajem 2022. godine tu pozajmicu ka majci kompaniji 'Brskovo Mine' pretvara u nenovčani dio svog osnivačkog kapitala. Pozajmice od 20 miliona su prikazane u periodu od maja 2018. godine do oktobra 2022. godine, kroz 100 pojedinačnih uplata", navode u ASP-u.

U međuvremenu je, kako dodaju, istekao i najnoviji aneks koncesionog ugovora, dio javnosti oštro protestuje zbog rudarskog projekta, a vlada Milojka Spajića, u starom dobrom maniru svih prethodnih vlada, krije od javnosti šta se to pregovara sa stranim vlasnicima i da li će opet građani biti ti koji će na kraju „izvući deblji kraj“.

"Sve to zajedno sa ministrom energetike Mujovićem, za kojeg se sve više stiče utisak da je u postupcima vjerna kopija nekadašnjih DPS ministara", zaključuju u ASP-u.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније