Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavila: M.M.Lj. [ Antena M ]

05. 04. 2017. 11:02 >> 11:38
5

ODBOR OCIJENIO

Kneževiću i Mandiću imunitet ukinut po Zakonu

Skupština Crne Gore nije prekršila Ustav niti bilo koji zakon prilikom odlučivanja o ukidanju imuniteta Andriji Mandiću i Milanu Kneževiću-poruka je sa Zakonodavnog odbora.

 

To između ostalog piše u mišljenju koje je Odbor jednoglasno usvojio, a koje će biti proslijeđeno Skupštini na dalje odlučivanje.

Ustavni sud tražio je od Odbora mišljenje o ustavnoj žalbi koju su podnijeli Mandić i Knežević, a Odbor je jednoglasno poručio i odlučio- žalba je neosnovana, neodrživa i neprihvatljiva.

"Nijesmo mi odlučivali o nečemu što nije naš posao, mi smo samo umetnuti objekt u cijeloj priči i uklonili smo prepreku da proces o pokušaju terorističkih napada bude nastavljen bez prepreka. Ovaj prigovor apsolutno nema veze sa nama, neodrživ je i neprihvatljiv", ocijenio je Miodrag Vuković.

"Savjetovao bih mojim kolegama da ne daju novac advokatima za pisanje ovakvih žalbi", ocijenio je Predrag Sekulić, poslanik DPS-a.

Oni u žalbi navode da im nije omogućeno pravično suđenje, suđenje tek treba da počne, napominje on.

"Kolege Mandić i Knežević znaju kako stvari funkcionišu, oni godinama sjede u ovim klupama i znaju da ova žalba nema smisla", dodao je Sekulić.

Saglasna je Jovanka Laličić koja je saopštila da je predmet ustavne žalbe neosnovan, posebno u dijelu koji se odnosi na pravo na pravično suđenje.

"Zna se da sud odlučuje o tome da li je suđenje bilo prvično ili ne", saopštila je ona.

Ovaj dokument nije ni trebalo da dođe do Skupštine, smatra Andrija Popović iz LP.

"Mislim da je trebalo da oni budu ovdje, a ne ovako", kazao je on.

Podsjetimo, lideri Demokratskog fronta Andrija Mandić i Milan Knežević, protiv kojih se vodi istraga zbog sumnji u “stvaranje kriminalne organizacije i pripremanje djela protiv ustavnog uređenja i bezbjednosti izvršenog putem podstrekavanja sa ciljem vršenja terorizma i drugih krivičnih djela”, pokušavaju da ponovo vrate poslanički imunitet, koji bi ih zaštitio od daljeg krvičnog gonjenja i sudskog postupka.

Mandić i Knežević su uložili ustavnu žalbu i od Ustavnog suda Crne Gore traže da ukine skupštinsku odluku od 15. februara kojom im je skinut imunitet, kao i da “naredi privremenu obustavu izvršenja”, dok ne odluči o njihovoj žalbi.

Iz Ustavnog suda Crne Gore saopšteno je da će prioritetno odlučiti o ustavnim žalbama koje su lideri Demokratskog fronta (podnijeli zbog odluke Skupštine da im ukine poslanički imunitet.

Mandiću i Kneževiću parlament je skinuo imunitet nakon zahtjeva Specijalnog državnog tužilaštva koje je u istrazi o pokušaju terorizma 16. oktobra prošle godine, došlo i do čelnika Demokratskog fronta, odnosno do dokaza koji upućuju na sumnju u njihovu umiješanost.

Lideri Fronta, koji se sumnjiče za umiješanost u pokušaj terorizma, u žalbi navode da su se prema njima svi „ogriješili”, i tužilac, i poslanici. Mandić i Knežević posebno prozivaju predsjednika Administrativnog odbora Ljuiđa Škrelju za kojeg navode da je “zloupotrijebio službeni položaj”, “samoinicijativno falsifikovao izvještaj sa predlogom” Odbora na čijem je čelu, te da je „teže povrijedio prava Andrije Mandića i Milana Kneževića”.

Skupština bi, s obzirom na zahtjev Ustavnog suda, trebalo da proslijedi mišljenje o navodima Mandića i Kneževića. Specijalni državni tužilac Milivoje Katnić je, podsetimo, najavio podizanje optužnice do polovine ovog mjeseca.

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније