Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

16. 07. 2013. 14:04 >> 14:06

DPS PLJEVLJA

Tužili Pupovića zbog diskriminacije

Pljevaljski odbor Demokratske partije socijalista (DPS) podnio je Osnovnom državnom tužžilaštvu u tom gradu krivičnu prijavu protiv predsjednika opštine Miloja Pupovića, zbog, kako tvrde, osnovane sumnje počinio krivično djelo povreda ravnopravnosti u zapošljavanju.


Iz DPS-a su kazali da je poznato da se u Opštini Pljevlja zapošljavaju samo osobe, kako na određeno, tako i na neodređeno vrijeme, koje su politički istomišljenici koalicije “Bolja Crna Gora-Bolja Pljevlja”, koja je preuzela lokalnu vlast u septembru 2011.godine.

Tu koaliciju čine Nova srpska demokratija (NOVA), Socijalistička narodna partija (SNP), Pokret za promjene, Narodna stranka.

Iz DPS-a su ocijenili da je Pupović na osnovu Zakona o lokalnoj samoupravi, učinio krivično djelo povrede ravnopravnosti u zapošljavanju diskriminišući Pljevljake, zahtjevajući kao jedini kriterijum političku pripadnost Novoj, SNP-u,PzP-u i NS-u.

“Samo neke od osoba koja su se zaposlila zahvaljujući učinjenom krivičnom djelu jesu članovi porodica funkcionera stranaka iz gore navedene koalicije”, kazali su iz DPS-a.

Ustavom je, kako su precizirali, propisano da je „ zabranjena svaka neposredna i posredna diskriminacija, po bilo kom osnovu“.

„Zakonom o državnim službenicima i namještenicima propisano je da je zabranjeno dovoditi u povlašćeni, odnosno neravnopravan položaj državnog službenika, odnosno namještenika u ostvarivanju njegovih prava i obaveza ili mu uskraćivati, odnosno ograničavati prava, a naročito zbog političke, nacionalne, rasne ili vjerske pripadnosti ili po osnovu drugog ličnog svojstva suprotno Ustavu i zakonu“, navodi se u saopštenju, i dodaje da je diskriminaciju pri zapošljavanju zabranjena i Zakonom o radu.

Iz DPS-a su pozvali državne organe da preduzmu radnje koje predviđaju zakoni, da bi se, kako su naveli, zaustavila diskriminacija po svim navedenim osnovama.

Oni su podsjetili da je za krivično djelo povrede ravnopravnosti pri zapošljavanju propisana novčana ili kazna zatvora do 12 mjeseci.

(MINA)

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније