Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

23. 01. 2021. 11:57 >> 11:58
8

MONTENEGRO INTERNATIONAL

Radulović da pročita Ustav i zakone

Način na koji se ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović obračunava sa crnogorskim diplomatama, nezabilježen je u svijetu, poručuju iz NVO Montenegro International.

"Grubo kršenje Ustava i zakona u Crnoj Gori, pravni haos koji nastaje kao posljedica takvih postupanja, gomila neistina koju vlast svakodnevno saopštava, širi se sada i na međunarodni plan sa ozbiljnim i nesagledivim posljedicama", stoji u saopštenju NVO Montenegro International.

Ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović saopštio je juče kako je upoznat sa činjenicom da predsjednik države Milo Đukanović neće potpisati odluku o opozivu sedam ambasadora i da to neće biti smetnja da ambasadorima prestane mandat, pozivajući se pritom na član 43 Bečke konvencije o diplomatskim odnosima.

U NVO Montenegro International kažu da je teško prihvatiti i razumjeti da je u pitanju neznanje, zbog ozbiljnosti pitanja o kojima je riječ, ali pozivaju ministru Raduloviću da pročita Ustav, Zakon o vanjskim poslovima Crne Gore, kao i Bečku konvenciju.

"Dakle, ministre, nijeste savladali gradivo, takoreći azbuku posla koji Vam na žalost pripade. Morali ste savladati i lekciju koja se odnosi na to da država mora najprije da ispoštuje svoje ustavno-pravne norme i procedure, da bi po pitanju opoziva ambasadora, vaša Vlada koju identifikujete sa državom i bez nadležnosti njenog Predsjednika, uopšte mogla da komunicira sa državom prijema", poručuju iz NVO-a Montenegro International.

Ističu i da diplomatski uzusi predviđaju da diplomate pred istek mandata ili kada iz drugog razloga napuštaju zemlju prijema, o tome obavijeste nadležne adrese, diplomatski kor te zemlje, uz prigodni protokol.

"Kako će naše diplomate objasniti kontaktima u zemljama prijema zbog čega odlaze ili možda preporučujete da odu bez pozdrava? Ili ćete možda lično Vi poslati depešu svim svjetskim prijestonicama, u kojoj ćete saopštiti jedinu istinu – pojeo ih je mrak demokratske promjene?! Vaše obrazloženje da Vlada nije obavezna da obrazloži opoziv ambasadora ozbiljno je taman toliko koliko će biti obrazloženje izbora novih ambasadora, a koje će valjda glasiti – podoban", zaključuje se u saopštenju NVO-a Montenegro International.

 

Пратите нас на

Коментари8

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније