Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

07. 05. 2021. 18:09 >> 19:00
2

GRLIĆ RADMAN - BEČIĆ

Hrvatska će i dalje podržavati Crnu Goru

Hrvatska će nastaviti da snažno podržava proces proširenja i priključenje Crne Gore Evropskoj uniji, imajući u vidu značajan doprinos koji Crna Gora daje stabilnosti regiona, kazao je ministar vanjskih i evropskih poslova Republike Hrvatske Gordan Grlić Radman.

On je to kazao tokom sastanka sa predsjednikom Skupštine Crne Gore Aleksom Bečićem.

„Hrvatska će pružiti Crnoj Gori neophodnu ekspertsku asistenciju, kako bi dosadašnji okvir saradnje bio dodatno unaprijeđen u cilju brže evropske integracije Crne Gore, jer Hrvatska želi svog susjeda u porodici razvijenih evropskih zemalja“, ključna je poruka današnjeg sastanka.

Konstatujući da između Crne Gore i Republike Hrvatske vladaju dobri odnosi i otvorena saradnja, predsjednik Bečić je ocijenio važnost daljeg snaženja parlamentarne saradnje, kako kroz grupu prijateljstva, tako i na nivou skupštinskih radnih tijela.

Kako je saopšteno iz Skupštine Crne Gore, Bečić je istakao da Crna Gora izuzetno cijeni podršku Hrvatske evropskim integracijama Crne Gore, kao i saradnju u okviru NATO. Takođe, naveo je predsjednik Bečić, Crna Gora reformama u poglavljima 23 i 24 nastoji da pokaže svoju posvećenost najvažnijem spoljnopolitičkom cilju i pruži snažne argumente za podršku ka našem evropskom putu.

"Ministar Grlić Radman je naglasio da će Hrvatska nastaviti da snažno podržava proces proširenja i priključenje Crne Gore Evropskoj uniji, imajući u vidu značajan doprinos koji Crna Gora daje stabilnosti regiona", navodi se u saopštenju.

Na sastanku su, kako se dodaje, potvrđeni vrlo dobri bilateralni odnosi Hrvatske i Crne Gore, sa akcentom na važnost dijaloga u cilju rješavanja otvorenih pitanja. Sagovornici su izrazili želju za jačanjem saradnje u brojnim područjima od zajedničkog interesa.

U odnosu na proteklo hrvatsko predsjedavanje Savjetu Evropske unije, predsjednik Skupštine je, kako se dodaje u saopštenju, istakao zahvalnost na kontinuiranoj podršci i zagovaranju politike proširenja, uz stav da spoljno politički prioriteti nove parlamentarne većine nemaju alternativu.

"Hrvatski ministar je posebno zahvalio na pruženoj solidarnosti i pomoći koju je Crna Gora uputila povodom razornih zemljotresa, što je, kako je kazao 'gest koji Hrvatska i njeni građani neće zaboraviti'. Prenoseći informaciju o odluci da Republika Hrvatska donira 10.000 doza vakcina Crnoj Gori, izrazio je nadu da će opredijeljena pomoć biti uskoro isporučena", zaključuje se u saoopštenju.

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније