Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

M.M.Lj. [ Dnevne novine ]

19. 10. 2021. 07:20 >> 07:24
13

BOŠKOVIĆ

"Vlada uništila sve što je godinama stvarano"

Poslanik Demokratske partije socijalista u Skupštini Crne Gore Predrag Bošković u razgovoru za Dnevne ocjenjuje da je aktuelna vlast uništila sve što je tokom proteklog perioda stvarano na izgradnji moderne, stabilne države, pouzdanog partnera, i da je toga postala svjesna i međunarodna zajednica, o čemu svjedoči i zabrinutost članica NATO-a, izražena kroz riječi američkog zvaničnika na nedavnom Forumu u Budvi.

“DPS već mjesecima upozorava da pojedina kadrovska rješenja u sektom bezbjednosti (uključujući i najviša zvanja u Vladi i bezbjednosnom sektoru) nijesu dobra i da mogu ugroziti teško stečeno povjerenje država sa kojima blisko sarađujemo u okviru NATO alijanse. O uticaju Srbije i Rusije govorimo i upozoravamo već niz godina, a taj uticaj je od formiranja Vlade postao još intenzivnij i jer su proruski i prosrpski orijentisani političari dobili priliku da djeluju i rade u državnim institucijama”, upozorava Bošković.

Poruka zamjenika pomoćnika državnog sekretara SAD Gabrijela Eskobara na 2BS Forumu u Budvi, da među članicama NATO-a postoji zabrinutost zbog uticaja Srbije i Rusije na CG, kako kaže Bošković, može se samo protumačiti onako kako je i saopštena.

“Dakle, Eskobar kao iskusan diplomata jasno je poručio vlastima u Crnoj Gori da među našim partnerima iz NATO postoji bojazan da se pojedine informacije podijele s crnogorskom vladom koja je pod uticajem Srbije i Rusije”, kazao je on.

Vlada je optužila medije da su pogrešno prenijeli Eskobara.

“Način na koji Vlada pokušava da izjavu Eskobara interpretira je kontraproduktivan i podsjeća na onaj period s kraja 90-ih kada su političari bliski Miloševiću na sličan način komentarisali poruke tadašnjih zapadnih diplomata. Svi znamo do čega je to dovelo, a upravo gospodin Eskobar u svojoj izjavi to i spominje, da će biti sankcija i izolacija za one političare koji pokušavaju nametnuti nešto što su građani Crne Gore odbacili prije 20 i više godina”, kazao je on.

To je, kako dodaje, potvrđeno izglasavanjem nezavisnosti 2006. godine, a pečat na sve to dalo je članstvo u NATO.

“Mislim da se pojedinci iz Vlade na nekorektan način obraćaju stranim diplomatama koji ne misle kao oni, što nanosi štetu svima nama. Vjerujem da smo u fazi samog finiša rada ove Vlade i da će se uskoro stvari vratiti na pravi put, a to je da nijedna država članica NATO nikad ne pomisli ih posumnja u našu čvrstu opredijeljenost kada su evroatlantske integracije u pitanju”, kazao je on.

Premijer Krivokapić svojim nastupom iz kabineta u Podgorici, smatra Bošković, najbolje govori o sebi.

“A onakvim obraćanjem samo je potvrdio naš stav, da nije dorastao dužnosti koju obavlja i trajno sebe diskreditovao sa svim onim što radi od 4. decembra 2020. godine. Krivokapić nije mogao ni da prisustvuje lično Forumu jer nije vakcinisan, pa je možda trebalo tako da počne svoje obraćanje, da objasni ljudima kako je biti jedini premijer evropske države koji nije imunizovan. Kada imate takvu osobu koja nije odgovorna prema sebi i svom zdravlju, a zatim i prema drugima, sve što kaže je uzaludna priča jer njega odavno niko ne doživljava ozbiljno osim možda uže porodice, pošto smo svjedoci da mu je već dobar dio ministara, članova Vlade, njegovog kabineta otkazao poslušnost i pobjeglo od njega”, kazao je Bošković.

Tvrdnja premijera da je podrška povjerenju u NATO i EU porasla za deset odsto, kaže Bošković, ima smisla, “jer su građani vidjeli ko nam je premijer pa su zato odlučili da podrže suprotne vrijednosti od kojih se zalaže Krivokapić”.

“Premijer ništa nije doprinio da poraste podrška jer je on pokrenuo svu moguću silu i zloupotrijebio imovinu Vojske Crne Gore da bi ustoličio sveštenstvo SPC, a napao omladinu Cetinja suzavcima i gumenim mecima. SPC je organizacija koja se suštinski na svaki način borila protiv članstva Crne Gore u NATO, a upravo njihovi poglavari nerijetko oštro napadaju evropske vrijednosti koje smo usvojili poput istopolnog partnerstva i slično”, rekao je Bošković.

“Posjeta Abazovića zatvoreniku, neviđen skandal”

Posjeta Abazovića jednom osuđeniku je, kako smatra, neviđen skandal i srozavanje institucije Vlade čiji je član.

“Ne sporeći ničije pravo da posjećuju zatvorenike, ali je Abazović imao i druge metode do kojih je mogao da dođe do određenih informacija. Ono što u startu kompromituje sve to jeste da će navodno zatvorenik otkrivati podatke o ubistvima, a takav svjedok saradnik je upitan za svakog posebno za pravosudne organe. Pitanje koje se nameće koji su motivi, a šta su i dokazi za takve tvrdnje. Takođe vrlo interesantno za javnost u Cmoj Gori je, ko mu je ugovorio taj sastanak i zbog kojih pobuda, kao i pitanja koja se iz toga nameću, a ima ih dosta, jer se pominju imena još nekih ministara u čitavoj priči”, kazao je Bošković.

Kazao je da bi političari trebalo da stvaraju i poboljšavaju ambijent i uslove da se riješi svako ubistvo koje se dogodilo u prošlosti i da to prepuste profesionalcima.

“Bojim se da će ovakvim direktnim miješanjem Abazovića ili bilo kojeg drugog političara sve to obesmisliti i tako negativno uticati na rasvjetljavanje tih i drugih slučajeva”, istakao je bivši ministar odbrane.

Komentarišući pisanja medija prethodnih dana o dešavanjima u Ministarstvu odbrane, Bošković kađe da najbolju ocjenu daju partneri iz NATO koji nas, kako je rekao, sada vide kao crnu tačku na njihovoj mapi.

“Upravo zbog toga što je ova Vlada za skoro godinu koliko je na dužnosti uspjela da uništi gotovo sve što smo uradili prije nje. Dovoljno je da samo pogledate dnevni rad resora odbrane, pa ćete vidjeti da ne prođe dan bez nekog skandala ili neke nove afere. Sa slučajem kadeta Marka Mitrovića sam upoznat iz medija, a sam slučaj je loša poruka za sve mlade ljudi koji će dobro razmisliti ubuduće da li da konkurišu na slične konkurse. Ipak, nadu daje činjenica da će ova Vlada vrlo brzo biti bivša, tako da će ovakve i slične pojave biti samo ružna epizoda u demokratskoj emancipaciji naše zemlje”, zaključio je Bošković.

Пратите нас на

Коментари13

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније