Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ M.V ]

10. 11. 2021. 20:11 >> 20:39
1

UPRAVNI SUD

Odbačena tužba zbog izbora Vukšića na čelo ANB-a

Upravni sud Crne Gore, u vijeću sastavljenom od sudija Muzafera Hadžajlića, predsjednika vijeća, Snežane Vukčević i Ljiljane Šoškić, odbio je tužbu poslanika SDP-a vezano za rješenje o iizboru Dejana Vukšića za direktora ANB-a. Presuda je objavljena. SDP je tužbom tražio da se poništi rješenje Vlade broj 04-3268/3 od 11.juna 2021.godine, kojim je Vukšić imenovan na čelo tajne službe.  

Tužioci su tvrdili da je Vukšić imenovan na tu funkciju a da nije bilo mišljenja iz parlamenta o njegovoj kandidaturi.

"Na usmenoj raspravi pred sudom, tužioci su, preko punomoćnika, ukazali da se obaveza Vlade ne završava u ovom slučaju na dostavljanju predloga Skupštini na mišljenje, već je neophodno da se o predlogu Skupština i izjasni, kakvu normu sadrži novi Zakon o unutrašnjim poslovima kada je u pitanju izbor direktora Uprave policije, u članu 15 stav 7, sve u cilju onemogućavanja zloupotrebe i tumačenja istovjetne norme, kakvu je sadržao i raniji Zakon o unutrašnjim poslovima. U konačnom su predložili da se tužba usvoji, rješenje tužene poništi i tužiocima naknade troškovi spora", navodi se u tekstu presude. 

Kako se tvrdi, u odgovoru na tužbu Vlada Crne Gore ostala je pri razlozima osporenog rješenja, predlažući da se tužba odbije kao neosnovana, posebno imajući u vidu da Skupština Crne Gore nije ispoštovala rok propisan odredbom člana 41 Zakona o upravnom postupku u kome je bila dužna da da mišljenje o dostavljenom predlogu.

"Odnosno da se istekom navedenog roka, koji je bezuspješno protekao, ima smatrati da je tražena saglasnost data", navodi se u tekstu presude. 

Predsjednik Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić imenovao je Dejana Vukšića za direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB), i rješenje o tome je 11.juna objavljeno u Službenom listu. Vukšić je za vršioca dužnosti imenovan u decembru, a to stanje mu je isticalo ističe 17. juna.

Tužbu podnijeli Konjević, Vuksanović Stanković i Đeka

Predstavnici SDP-a su ranije isticali da očekuju da Upravni sud poništi, kako su tvrdili, nezakonitu odluku o imenovanju direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost. Krajem juna, poslanici SDP-a Raško Konjević i Draginja Vuksanović Stanković, kao i poslanik koalicije "Jednoglasno" Fatmir Đeka podnijeli su tužbu Upravnom sudu.

"Odluka Vlade je donijeta uz kršenje Zakona o nacionalnoj bezbjednosti i Zakona o parlamentarnom zakonu oblasti bezbjednosti", poručili su iz SDP-a tada. 

Član skupštinskog Odbora za bezbjednost i odbranu Dragan Krapović (Demokratska Crna Gora) tvrdio je na jednoj od sjednica tog tijela da je zakon jasan, to jest,  član 41 Zakona o upravnom postupku, i da se drugačiji epilog, sem odbacivanja tužbe, ne može očekivati.

"Jasno je da je u pitranju opstrukcija, to potvrđuje i Zakon o upravnom postupku", tvrdio je Krapović. 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније