Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ (MINA) ]

01. 12. 2021. 15:57 >> 15:59

RADULOVIĆ U RIGI

Osnažiti politički dijalog i praktičnu saradnju

Zapadni Balkan je od strateške važnosti za NATO i Evropsku uniju (EU), ocijenio je crnogorski ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović, dodajući je potreban koordinisani pristup obje organizacije kada je riječ o tom regionu. Radulović je, tokom drugog dana sastanka ministara vanjskih poslova NATO članica u Rigi, istakao da Crna Gora podržava evroatlantsku integraciju država Zapadnog Balkana.

Crna Gora, kako je naveo, podržava zaključke junskog samita kojima je potvrđena posvećenost Alijanse stabilnosti i sigurnosti regiona, kroz politički dijalog i praktičnu saradnju.

Iz crnogorskog Ministarstva vanjskih poslova (MVP) saopšteno je da je na susretu ministara održana posebna sesija posvećena Zapadnom Balkanu, koja je rezultat crnogorske inicijative da region bude prisutniji u raspravama unutar NATO-a.

"Radulović je iskazao zadovoljstvo tim uspjehom, imajući u vidu da je naš predlog, da ovaj strateški važan dio Evrope bude više zastupljen na agendi Alijanse, dobio punu podršku saveznica”, naodi se u saopštenju.

Radulović je kazao da se nada da će osnaženi pristup NATO-a regionu biti reflektovan i na predstojećem samitu u Madridu.

“On je, istakavši da je region od strateške važnosti za NATO i EU, naglasio potrebu koordinisanog pristupa obje organizacije kada je riječ o Zapadnom Balkanu”, kazali su iz MVP-a.

Radulović je istakao značaj analize učešća NATO-a u Avganistanu kao i naučenih lekcija koje su važne za dalje aktivnosti i buduće operacije i misije Alijanse.

On se pridružio pozivu saveznica da nove vlasti u Avganistanu poštuju međunarodno pravo, uključujući i poštovanje prava i sloboda svih, a naročito žena, djece i manjina.

Kako je saopšteno, na sesiji s Gruzijom i Ukrajinom podržan je teritorijalni integritet i suverenitet tih država.

“Saveznice su ponovile spremnost da, pored političke, pruže i tehničku pomoć. Istaknuta je zabrinutost zbog započetog nagomilavanja ruske vojske na granicama Ukrajine”, naveli su iz MVP-a.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније