Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ B.B. ]

27. 01. 2022. 13:25 >> 13:26

MILER

CG najnaprednija u procesu EU integracija, ali potrebno jačati reformu

Evropska integracija ostaje ključni pokretač reformi u crnogorskom društvu i vezivno tkivo ka dijalogu i konsenzusu svih njegovih aktera, istakla je glavna pregovaračica za pregovore sa EU Zorka Kordić na jedanaestom sastanku Odbora za stabilizaciju i pridruživanje između Crne Gore i Evropske unije.

Kako je navela, Crna Gora, uz kontinuiranu podršku Evropske unije, ostaje posvećena sprovođenju opsežnih političkih i ekonomskih reformi koje proističu iz procesa pristupanja, u skladu sa očekivanjima građana koji snažno podržavaju članstvo Crne Gore u EU.

Na današnjem sastanku Odbora za stabilizaciju i pridruživanje, koji je u uslovima pandemije koronavirusa održan u online formatu, razmotrene su aktivnosti i rezultati po svim oblastima koje obuhvataju sedam sektorskih pododbora i Radnu grupu za reformu javne uprave.

Sastanak su otvorili v.d. direktorice za Zapadni Balkan u Generalnom direktoratu za susjedstvo i pregovore o proširenju (DG NEAR) Michaela Matuela i glavna pregovaračica za pristupanje Crne Gore Evropskoj uniji Zorka Kordić.

"Crna Gora ostaje najnaprednija država u procesu evropske integracije, ali je u narednom periodu potrebno dalje jačati reformske aktivnosti, sa posebnim fokusom na napredak u oblasti vladavine prava, u skladu sa pregovaračkim okvirom i Novom metodologijom koju je Crna Gora formalno prihvatila”, kazao je šef Jedinice za Crnu Goru i Srbiju u Generalnom direktoratu za susjedstvo i pregovore o proširenju (DG NEAR) Crnu Goru i Srbiju Majkl Miler.

On je poručio da će napredak u ispunjavanju privremenih mjerila u oblasti vladavine prava - poglavljima 23 i 24 biti ključan za dalji, sveukupni, napredak u pregovorima. Miler je ocijenio da visoka podrška građana članstvu Crne Gore u EU obavezuje na dodatne napore i nastavak reformskih aktivnosti na evropskom putu.

Kordić je naglasila da Crna Gora nedvosmisleno slijedi svoju geostratešku orijentaciju članstva u EU, a u korist što boljeg kvaliteta života naših građana imajući u vidu evropske standarde s kojima se usklađujemo.

Ona je podsjetila da je tokom prethodne godine unaprijeđen sistem strateškog planiranja u oblasti evropskih integracija, uključujuci Akcioni plan adresiranja preporuka EK, te da je kompletirana i unaprijeđena pregovaračka struktura, što je dalo dodatni zamah redovnim aktivnostima iz EU agende.

"Ispunjenje preostalih privremenih mjerila u poglavljima 23 i 24 ostaje u fokusu rada svih naših nadležnih institucija, a reforma pravosuđa je od vitalnog značaja za suštinske reforme u ovoj oblasti", kazala je glavna pregovaračica.

Kordić je istakla da na ovaj način nadležni organi ne samo da pokazuju posvećenost reformama i procesu pristupanja EU, već i odgovornost prema ogromnoj većini građana koji podržavaju proces pristupanja EU.

Na sastanku je ocijenjeno da su dobrosusjedski odnosi i regionalna saradnja suštinski element procesa proširenja EU, te da Crna Gora njeguje konstruktivnu bilateralnu saradnju sa državama regiona. Na tom planu, istaknuto je da Crna Gora kao najnaprednija država u pogledu usklađivanja nacionalnog zakonodavstva s pravnom tekovinom EU daje pozitivan primjer ostalim državama Zapadnog Balkana, te da kroz Ekonomski i investicioni plan treba da iskoristi mogućnosti za ubrzanje procesa integracije u pojedinim segmentima i prije samog članstva u EU.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније