Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

A.M.

18. 05. 2022. 16:21   >>  16:41

U BARU

Otvoren Pomorski centar izvrsnosti

Danas je u Baru u prisustvu Tonija Istoa, direktora Odsjeka za imigracije u britanskom Ministarstvu unutrašnjih poslova, Stiva Erika, otpravnika poslova Britanske ambasade i Zorana Brđanina, direktora Uprave policije, svečano otvoren Pomorski centar izvrsnosti. Adaptaciju ovog Centra je finansirala britanska Vlada, saopštili su oni. 

Prema njihovim riječima, Pomorski centar izvrsnosti adaptiran je za potrebe crnogorske Granične policije, koja će sada u ovom novootvorenom objektu imati mogućnost da usavršava svoje postojeće službenike, kao i novozaposlene u graničnim procesima presretanja i pretresa plovila.

"Stručnjaci iz Ujedinjenog Kraljevstva su osmislili program kako bi omogućili Graničnoj policiji Crne Gore da iz njega razvije sopstvene prilagođene programe za novo i postojeće osoblje u okviru novog savremenog Centra. Ovaj centar je takođe u potpunosti opremljen opremom za simultano prevođenje, što će dodatno olakšati komunikaciju između stranih predavača i polaznika obuka. Takođe, Centar je namijenjen obukama ne samo službenika iz Crne Gore, već i onih iz regiona, što dodatno doprinosi značaju ovog centra i regionalnoj saradnji", navodi se u saopštenju. 

Direktor Odsjeka za migracije, ovom prilikom rekao je da će Centar omogućiti Graničnoj policiji i onima koji budu polaznici obuka da sprovode visok nivo metodologije pretraživanja i praćenja plovila.

„Borba protiv pograničnog organizovanog kriminala, bilo da je u pitanju trgovina kokainom ili trgovina ljudima, predstavlja važan prioritet kako za Ujedinjeno Kraljevstvo, tako i za naše partnere u Crnoj Gori. Jačamo ovu vrstu sposobnosti kako bi povećali broj zapljena, jer one ne utiču samo na Crnu Goru, već i na zemlje regiona“. Direktor Isto je iskoristio priliku da zahvali Upravi policije i Ministarstvu unutrašnjih poslova na srdačnoj dobrodošlici i dodao da ovaj centar označava „konsolidaciju istinskog partnerstva kojim jačamo našu saradnju i štitimo naše granice“, kazao je on. 

Kako se dodaje u saopštenju, Direktor Uprave policije Zoran Brđanin je prilikom otvaranja Pomorskog trening centra izvrsnosti istakao da je upravo to još jedna potvrda snažne podrške Ujedinjenog Kraljevstva u jačanju kapaciteta crnogorske policije. Potpisivanjem Memoranduma o razumijevanju sa graničnim snagama Ujedinjenog Kraljevstva, uspostavljena je intenzivna saradnja dvije organizacije, koja je značajno doprinijela naporima Uprave policije da kroz reformski proces ostvaruje konkretne rezultate u borbi protiv svih oblika kriminala.

„Vjerujem da će stavljanje u funkciju ovog centra za obuku dodatno podstaći službenike granične policije da proaktivno sarađuju sa svojim britanskim kolegama, te da će razmjena informacija i iskustava rezultirati dodatnim modalitetima saradnje, ali i postizanjem još boljih rezultata u borbi protiv svih oblika prekograničnog kriminala“, naglasio je Brđanin.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније