Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

A.M.

20. 05. 2022. 14:54 >> 14:52

MARAŠ - POPA

Intenzivnija saradnja sa EU na putu ka digitalizaciji javne uprave  

Ministar javne uprave Maraš Dukaj, sastao se danas sa šeficom Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, ambasadorkom Oanom Kristinom Popom, i tom prilikom izrazio zahvalnost Evropskoj uniji na dosadašnjoj posvećenosti i podršci koju je pružala Crnoj Gori u ostvarivanju ključnih rezultata u oblasti reforme javne uprave i upoznao je sa prioritetima u radu ovog resora i vizijama daljeg unaprijeđenja javne uprave, uključujući i proces digitalizacije.

"On je naglasio je da će se u narednom periodu intenzivno raditi na implementaciji aktivnosti i realizaciji prioriteta koji su definisani aktuelnim strateškim dokumentima odnosno Strategijom reforme javne uprave i Strategijom digitalne transformacije. Istakao je da će se raditi na unaprijeđenju zakonskih rešenja koja se tiču javne uprave u skladu sa najboljim EU praksama i rješenjima, te naglasio da će se nastaviti sa implementacijom zakonskog okvira koji je usaglašen sa EU. Civilni sektor ostaje jedan od ključnih partnera Vlade, podsjetivši da je EU i finansijski podržala ovaj proces kroz projekat unaprijeđenja saradnje Vlade sa NVO", navodi se u saopštenju Ministarstva Javne uprave.

Kako su dodali, Dukaj  je ukazao da digitalna transformacija ostaje visoko u prioritetima ove Vlade i podsjetio da je digitalizacija jedan od najboljih alata za unaprijeđenje javne administracije i komunikacije građana i privrede sa javnom upravom, posebno u dijelu uključivanja građana u proces donošenja odluka. Osvrnuo  se i na pitanja kadrovskih kapaciteta, te najavio da će se intenzivno raditi na unaprijeđenju kadrovskih potencijala samog Ministarstva, kroz obuku postojećeg kadra i popunjavanje upražnjenih radnih mjesta.

“Stub saradnje Crne Gore i EU je reforma javne uprave, te je izrada nove Strategije reforme javne uprave za period 2022-2026 prilika da se intenziviraju napori na izgradnji moderne i efikasne javne uprave. U tom smislu, od izuzetnog je značaja dijalog između Crne Gore i EU u okviru Posebne grupe za reformu javne uprave, kao uspješnog mehanizma za sprovođenje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju”, kazao je Dukaj.

Popa je,kako je saopšteno, čestitajući ministru Dukaju na imenovanju, istakla da cijeni dosadašnji doprinos na ostvarivanju evropske agende. Ona je kazala da je Crna Gora ostvarila napredak u procesu pristupanja EU i dodala da se pred Ministarstvom javne uprave nalaze brojni izazovi.

"Popa je istakla spremnost EU za saradnju u dostizanju postavljenih ciljeva i izrazila očekivanje da će Crna Gora nastaviti da uspješno ispunjava zadatke radi daljeg progresa na planu reforme javne uprave, zapošljavanja na osnovu zasluga i kompetencija i  digitalizacije javne uprave", navodi se u saopštenju.

Dukaj je posebno istakao značaj saradnje kroz projekte „Podrška stvaranju transparentnije, efikasnije i servisno orijentisane javne uprave“ i „E-servisi i digitalna infrastruktura kao mjera odgovora protiv Covid-19“, koje finasira Evropska unija

Sagovornici su iskazali otvorenost za još intenzivniju saradnju na temelju buduće podrške, kroz nastavak projekata i ekspertske pomoći u raznim oblastima.

 

                                                               

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније