Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

A.M. [ N1 ]

06. 06. 2022. 12:50 >> 14:28
10

LAVROV

"NATO i EU hoće da pretvore Balkan u svoj projekat – Zatvoreni Balkan"

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov, koji je trebalo danas da doputuje u dvodnevnu posjetu Beogradu, što je onemogućeno time što su Crna Gora, Bugarska, i Sjeverna Makedonija zabranile prelijetanje njegovom avionu, kaže da se desilo nezamislivo, i da je to lišavanje suverene države prava da ostvaruje svoju spoljnu politiku, za šta je optužio Brisel.

Poručio je da je "glavna stvar da naše odnose sa Srbijom niko neće uspjeti da uništi", kao i da "NATO i EU hoće da pretvore Balkan u svoj projekat pod nazivom 'zatvoreni Balkan'".

„Ovo je vrlo poučna informacija o tome da EU aktivira najniže načine djelovanja na rukovodstva onih država koje ne žele da suzbijaju svoje dostojanstvo i interese, i sve to u suprotnosti sa međunarodnim pravom. Posjeta ministra spoljnih poslova Rusije Srbiji je viđena od strane EU kao prijetnja“, ocijenio je Lavrov na konferenciji za novinare u Moskvi.

On je podsjetio na izjave Karla Bilta i Kristofera Hila koji su naveli da je najgore što Srbija može da uradi da bi išla svojim putev evroperspektive da primi šefa ruske diplomatije i da mora da se opredijeli za Istok ili Zapad, i istakao da je „čak i neiskusnom posmatraču jasno da nema mjesta u Briselu ne samo suverenoj ravnopravnosti država, već je spriječena i sloboda izbora, za koju se Zapad stalno zalaže“.

"Treba da postoji sloboda izbora partnera, za to se sam Zapad zalagao i on je sam uništio taj izbor", poručio je Lavrov.

Dodaje da je je Zapad pokazao više puta da će "pritiskati, ne libeći se niskih sredstava i mjera i u periodu tragičnog bombardovanja SR Jugoslavije 1999. godine".

Osvrnuo se i na to što njegovom avionu dozvolu za prelet nisu dala tri srpska susjeda, navodeći da će se za njih govoriti da su same donijele tu odluku, "ali mi znamo kako je bilo".

Ističući da ništa neće uništiti odnose Srbije i Rusije, najavio je da je Moskva pozvala šefa srpske diplomatije Nikolu Selakovića da u najskorije vrijeme dođe u Rusiju.

"Nadam se da avion kojim će on letjeti neće biti podvrgnut sramoti od strane Brisela koji je potpuno izgubio svoje lice", naveo je Lavrov.

On je naveo da Brisel nije želio da Lavrov i srpski zvaničnici razgovaraju o "brzorazvijajućem strateškom partnerstvu našem, kao i o međunarodnim poslovima, očigledno briselski rukovodioci nisu željeli da potvrdimo rusku poziciju i po pitanju Kosova, BiH, da izrazimo podršku inicijativi Beograda Otvoreni Balkan, i da razgovaramo o interesima za ozdravljenje odnosa među zemljama regiona".

"NATO i EU hoće da pretvore Balkan u svoj projekat pod nazivom 'zatvoreni Balkan'", ocijenio je Lavrov.

Пратите нас на

Коментари10

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније