Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

O.Z.

09. 06. 2022. 17:01 >> 16:59
5

"ANTIEVROPSKA PRIČA"

Vučurović: Dokument HAZU cilja Srbe

Iz Demokratskog fronta reagovali su na dokument Hrvatske akademije nauka i umetnosti (HAZU) o zaštiti hrvatskih nacionalnih interesa pri pregovorima sa Crnom Gorom i u pogledu ulaska naše zemlje u EU.

Poslanik DF-a Jovan Vučurović je saopštio da dokument Hrvatske akademije cilja Srbe i naveo da bi se moglo popričati o ulozi Hrvatske na ovim prostorima.

"To je jedna neozbiljna priča, koja je upravo u svojoj suštini antievropska, pokazuje nedobronamjernost, ali i otkriva kako se može zloupotrebljavati položaj kada ste član EU. I mi bi mogli otvoriti mnoge priču o ulozi Hrvatske na ovim prostorima u posljednjih stotinak godina, pa bismo naišli na sve i svašta, od genocida do uništavanja kulturne baštine mnogih naroda, a naročito Srba", kazao je Vučurović.

Podsjetimo, HAZU navodi da se od Podgorice, između ostalog, očekuje i podrška predlogu zajedničke nominacije Bokeljske mornarice kao nematerijalnog kulturnog dobra Crne Gore i hrvatskoga naroda, upućenom Unesku.

"A kad smo kod Bokeljske mornarice i tu treba djelovati edukativno i reći da mnogo puta u njenoj prošlosti nije upamćena kao organizacija tolerancije i suživota. Naime, koliko se zna, iz Crne Gore nikada nije napadan glavni grad Hrvatske Zagreb, ali zato je 42. domobranska hrvatska vražija divizija, koja je bila važna jedinica austrougarske vojske, pod komandom hrvatskog generala Sarkotića, okupirala Cetinje i srušila Njegoševu kapelu na Lovćenu 1916. godine. Ta jedinica je počinila mnogo zločina prilikom okupacije Crne Gore, zabilježena su brojna silovanja, masakri, šikaniranja... A nakon okupacije Lovćena, kada već pominjemo, Bokeljsku mornaricu, ne možemo prećutati da je na ruševinama Njegoševe kapele odigrala svoje tradicionalno kolo u znak pobjede katolika nad pravoslavnom državom Crnom Gorom", saopštio je Vučurović.

Bokeljska mornarica je danas, kako je kazao, simpatična folklorna družina, ali, napominje, to nije uvijek bilo tako.

"Hrvatski vojnici su nakon tog kola na tom mjestu, da bi što više povrijedili Crnu Goru, podigli spomenik austrijskom caru Franji Josifu. Mislim da je važno da se ovo sve zna, kako ne bi postojala u javnosti samo ona priča kako je iz Crne Gore neko išao da ruši po Hrvatskoj. Crna Gora je istrpjela mnoge patnje od hrvatskih vojnika i katoličkih misionara koji su nasilno željeli da nas prevedu u katolicizam", naveo je Vučurović.

On je ocijenio da dokument HAZU nije na fonu evropskih vrijednosti nego rezultat netrpeljivosti i ona precizno cilja Srbiju i srpski narod i kazao da je ne treba posmatrati u drugačijem kontekstu.

"DF se zalaže da Crna Gora bude dio EU, ali to ne znači da želimo da se odreknemo naših tradicionalnih vrijednosti, naše SPC, jezika i narodnosti. Poštujemo druge ali tražimo da i mi budemo poštovani, nezavisno od toga što smo jedna od najmanjih država u Evropi", zaključio je poslanik DF-a.

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније