Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

B.B.

12. 06. 2022. 16:49   >>  16:47 2

DF

"Izbor Ćetkovića za člana Sudskog savjeta alarm za slobodoumnu javnost"

Izbor Rada Ćetkovića za člana Sudskog savjeta, još jedan je dokaz da one sudije koji su u proteklom periodu presuđivali u sporovima na štetu funkcionera DF-a napreduju u karijerama, te da je pravosudni sistem i dalje kriminalizovan i korumpiran, ocijenili su u Demokratskom frontu.

"Nedavna presuda sudije Osnovnog suda, Rada Ćetkovića, koji je, oglušivši se o odluku Ustavnog suda, ponovo presudio Milana Kneževića na četiri mjeseca kućnog pritvora, a poslanike i funkcionere DF-a, Marinu Jočić, Milutina Đukanovića i Branka Radulovića, na četiri mjeseca uslovno, predstavljala je avans za ulazak Ćetkovića u Sudski savjet. Demokratski front je već godinama upozoravao na kriminalizovanost i korumpiranost pravosudnog sistema, koji je, spregnut sa režimom Mila Đukanovića, predstavljao glavnu kočnicu razvoja crnogorskog društva i evropskih integracija", navode u saopštenju DF-a.

Na to su upozoravali poslanici i funkcioneri Demokratskog fronta, jasno apostrofirajući da je ova protivustavna i protivzakonita presuda donesena kako bi sudija Rade Ćetković bio izabran upravo za člana Sudskog savjeta.

Kako dodaju, na identičan način u prvostepenom postupku avanzovala je i Željka Jovović, koja je, nakon presude funkcionerima DF-a, zahvaljujući svojoj posestrimi, Vesni Medenici, postala predsjednica Osnovnog suda u Podgorici. Postalo je pravilo da sudije i tužioci, koji u montiranim političkim procesima protiv DF-a predstavljaju pješadiju DPS-a, napreduju u službi, i na taj način doprinose potpunoj eroziji crnogorskog pravusuđa u svakom smislu.

"Izbor Ćetkovića u Sudski savjet predstavlja ozbiljan alarm za slobodoumnu cnogorsku javnost, i sve one koji žele nezavisno pravosuđe. Zato će DF insistirati da se kroz širok parlamentarni dijalog dođe do prihvatljivog modela, koji će biti zasnovan na opštem reizboru sudija, jer je više nego jasno da u ovom trenutku veći broj sudija zaslužuje krivično-pravno gonjenje, a ne bilo kakve reizbore. Takođe očekujemo i od Glavnog specijalnog tužioca da, u skladu sa svojim nadležnostima, preispita politički motivisane optužnice i sudske odluke, jer će DF, u protivnom, iskoristiti sve mehanizme, koje mu daju Ustav i zakon, da zaustavi sunovrat crnogorskog pravosuđa", navode u saopštenju.

Poručuju da će DF u narednom periodu iskoristiti sve mogućnosti da kroz krivične prijave protiv sudije Ćetkovića, i podobnih Vesni Medenici, razobliči sudsko-tužilačku jazbinu, i stvori pretpostavke da se svi oni suoče sa licem pravde.

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније