Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

M.M.Lj. [ Mina ]

06. 07. 2022. 12:57 >> 13:03
21

ABAZOVIĆ

"Konjević priželjkuje sukobe, Krivokapić se više bavi crkvom"

Vlada će u petak glasati o temeljnom ugovoru sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC), potvrdio je premijer Dritan Abazović i poručio da mu ne pada na pamet da, kako je naveo, padne pod uticaj grupice ekstremista unutar Vlade .

Abazović je kazao da je Crna Gora jedina država na svijetu u kojoj ministar odbrane priželjkuje sukobe sopstvenih građana i gdje se ministar vanjskih poslova više bavi crkvom nego evropskim integracijama.

„Temeljni ugovor nema nikakav prioritet u odnosu na neko drugo pitanje“, rekao je Abazović, odgovarajući na pitanja novinara u Tivtu.

Kako je kazao, oni koji su podržali manjinsku Vladu imali su pred sobom sporazum koji je, između ostalog, tretirao i tu tačku, pa su prihvatanjem podrške Vladi prihvatili obavezu da će sa SPC i Crnogorskom pravoslavnom crkvom i drugim djelovati promptno.

„Ono što možemo da završimo sjutra, riješićemo sjutra. Ne želim više da se bavim Temeljnom ugovorom, niti mi pada na pamet da padam pod pritisak grupice ekstremista unutar Vlade ili grupice onih koji zbog toga što su prestale državne apanaže pokušavaju da vrate državu u devedesete“, rekao je Abazović.

Upitan imaju li većinu u Vladi o Temeljnom ugovoru, Abazović je kazao da je on najliberalniji premijer kojeg je Crna Gora imala i da mu ne pada na pamet da vrši pritisak na bilo kog ministra kako će da se izjasni o bilo kom pitanju.

„Zamolio bih druge ministre da ne pozivaju druge ministre na telefon i vrše im takav pritisak, između ostalih i ministra odbrane“, rekao je Abazović.

On je poručio da niko ne misli da trikovima može Crnu Goru da odvede od glavnih principa.

„Nije njima do Temeljnog ugovora, nego do Europola. Ne plaše se oni Temeljnog ugovora, nego Europola“, rekao je Abazović.

On je naglasio da je njihov glavni cilj da država ide prema Evropskoj uniji (EU), da se izbore za bolji standard ljudi, sa krizom koju nije Crna Gora izazvali, ali koja definitivno neće zaobići Crnu Goru.

Kako je kazao, Temeljni ugovor je pitanje Ministarstva pravde.

“Učlanjenje Švedske i Finske je pitanje ministarstava odbrane i vanjskih poslova i zadovoljan sam kako su to odradili. Oni nijesu za to da se potpiše Temeljni ugovor. Oni žele da izbori budu tuča između procrnogorskog i prosrpskog bloka”, rekao je Abazović.

Upitan da li je tačno da su ga ambasadori EU upozorili da bi se mogla Temeljnim ugovorom dovesti u pitanje stabilnost vlade, i kako komentariše izjavu Mila Đukanovića da bi trebalo uključiti i istoričare, Abazović je kazao da nijesu nikoga silili da podrži Vladu i da to neće.

Kako je kazao, izjava Đukanovića bila je mnogo odgovornija nego izjava Konjevića i Krivokapića, sa mnogo više državničkog stava.

Abazović je dodao da će temeljni ugovori biti potpisani sa svim vjerskim zajednicama i da će i one zajednice koje imaju taj ugovor doći sa svojim zahtjevima.

On je ocijenio da Vlada ima ekstremnu međunarodnu podršku.

Govoreći o vojnom poligonu, on je rekao da su ranije kazali da neće graditi poligon na Sinjajevini.

Upitan zašto se Vlada nije oglasila oko izjave srbijanskog ministra Aleksandra Vulina, Abazović je kazao da "svaka Vlada ima svoje Vuline".

Пратите нас на

Коментари21

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније