Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Дијана Драшковић, ТВЦГ

15. 09. 2022. 06:30 >> 06:30

NEMA ZAKONA DA JE OGRANIČI

Vlada u tehničkom mandatu nastavila sa zapošljavanjima

I dok čekamo epilog višednevnih dogovora o rješavanju političke krize, Vlada se bavi kadrovskim pitanjima. Makar je tako bilo na dvije, od tri posljednje sjednice. Vlada s premijerom Dritanom Abazovićem na čelu, kao i prethodne, zapošljavala je tokom tehničkog mandata. I tako će, kako poručuju iz Instituta alternativa biti sve dok ne bude usvojen zakon o vladi, jer u ovom momentu izvršna vlast u tehničkom mandatu nema apsolutno nikakvih ograničenja.

Nova kadrovska rješenja u Vladi. Brojna imenovanja... Ovo su najčešći naslovi nakon sjednica Vlade. Da zapošljava, izvršna vlast nastavila je i u tehničkom mandatu.

A to ne bi trebalo da bude slučaj, jer Vlada u tehničkom mandatu ne ti trebalo da se ponaša kao ona koja ima podršku parlamenta. Ne bi trebalo, naglašavaju iz Instituta alternativa, ali zakon je u tome ne ograničava.

"Mi zakon o Vladi nemamo. Tako da često kažemo da sva ova zapošljavanja po partijskom ključu ili nepotizmu su zapravo ozakonjena, jer nema uopšte zakonskih prepreka za to. Prvi korak je zakonski da se to ograniči, a drugi politička volja da se tome stane na put", smatra Muk.

Zakon o Vladi nemamo, a on nije utvrđen ni u formi nacrta, jer nije dobio podršku ni premijera, ali ni brojnih ministara.

U međuvremenu, i ministarstva vanjskih poslova i kapitalnih investicija zatražili su od resora finansija saglasnost za zapošljavanje više desetina osoba. Da li su svi zahtjevi opradavdani još se ne zna, ali iz Instituta naglašavaju da neke pozicije treba popuniti, pa i u VD stanju.

"Tu moramo imati u vidu da aposlutne zabrane i ograničenja čak i kod Vlade u tehničkom mandatu jednostavno nijesu praksa ni nešto što bi garantovalo kontinuitet rada javne uprave. To treba razganičiti. Druga stvar je što je 43. Vlada pala prije nego što se organizaciono konsolidovala, tako da smo mi ušli sad u paradoks masovnijih zapošljavanja", objašnjava Muk.

A iz Vlade su nam kazali da Ustav jasno propisuje da izvršna vlast kojoj je prestao mandat nastavlja rad do izbora, te da im nadlažnosti u tehničkom mandatu nijesu uređene zakonom. I oni očekuju donošenje onog o Vladi, kojim će se preciznije urediti ova oblast.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније