Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

П.Р.

06. 10. 2022. 17:53 >> 17:54

PODODBOR SAOPŠTIO

Ispunjavamo obaveze u oblastima poljoprivrede, bezbjednosti hrane i ribarstva

Crnogorske institucije su, tokom proteklog perioda, nastavile da rade na ispunjavanju svojih obaveza i dostizanju evropskih standarda u oblastima poljoprivrede, bezbjednosti hrane i ribarstva. Napredak u tim oblastima je u toku, ali je potrebno nastaviti sa jačanjem administrativnih kapaciteta, usklađivanjem zakonodavstva sa pravilima EU i na najbolji način iskoristiti pretpristupnu podršku EU za ruralni razvoj, ocijenjeno je na petnaestom sastanku Pododbora za poljoprivredu i ribarstvo između Crne Gore i Evropske komisije koji je danas održan u hibridnom formatu u Podgorici.

Otvarajući sastanak Pododbora, v.d. generalnog direktora u Ministarstvu evropskih poslova Marko Mrdak je kazao da je Crna Gora ohrabrena porukama sa najviših EU adresa koje potvrđuju da su vrata EU za našu zemlju otvorena, možda više nego ikada, ali da se do konkratnog napretka na putu ka članstvu u EU ne može doći samo sticajem političkih okolnosti, već konkretnim sprovedenim reformama.

„Imajući u vidu aktuelnu evropsku bezbjednosnu situaciju i globalnu nestabilnost izazvanu agresijom Rusije na Ukrajinu, Crna Gora, kao članica NATO-a i država kandidat za EU, ostaje snažno posvećena svim stavovima EU kada je u pitanju Zajednička vanjska i bezbjednosna politika EU, kao i borbi protiv savremenih izazova koje donose nove i nekonvencionalne bezbjednosne prijetnje, uključujući sajber napade, hibridne prijetnje, terorizam, dezinformacije, klimatske promjene ili vještačku inteligenciju“, kazao je Mrdak.

Državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Budimir Mugoša je ukazao na značaj usvajanja IPARD III programa i zahvalio Evropskoj komisiji na pružanju ekspertske podrške koja je od velikog značaja za crnogorsku administraciju, kako u pogledu usklađivanja pravnog okvira, tako i u primjeni propisa u oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja, ribarstva i bezbjednosti hrane, veterine i fitosanitarnih poslova. Podsjetio je da je Crna Gora predano radila na donošenju dva važna strateška dokumenta i to Strategije razvoja poljoprivrede i ruralnog područja i Strategije za razvoj ribarstva za naredni programski period, čije se usvajanje očekuje u narednom periodu.

„Crna Gora nije imala jednostavan zadatak, ali da je u uslovima izazvanim rastom cijena impulsa u poljoprivredi olakšala poljoprivrednicima i ribarima i smanjila pritisak i teret te omogućila da lakše prebrode krizu, održe nivo proizvodnje i pokrenu nove investicije. Država je uvećala sredstva namjenjena poljoprivredi u ovoj godini, povećani su iznosi u vidu direktnih plaćanja i povećani procenti podrške za ulaganje u investicije kroz mjere ruralnog razvoja s ciljem traženja mjere da se primarno koristi IPARD II“, kazao je Mugoša.

Zamjenica jedinice za Crnu Goru i Srbiju Barbara Hesus Žimeno je kazala da je „današnja diskusija dala smjernice za kretanje ka modernom sektoru poljoprivrede, ribarstva i proizvodnje hrane u Crnoj Gori, usklađenom sa standardima EU i nadograđujući se na tradicionalne proizvode Crne Gore. Ona je podvukla da „u trenutku globalne krize bezbjednosti hrane, pogoršane ničim izazvanim i neopravdanim agresorskim ratom Rusije protiv Ukrajine i ruskom upotrebom hrane kao geopolitičkog oružja, EU nastavlja svoj puni angažman sa Crnom Gorom“.

„U ovom kontekstu, važno je da Crna Gora maksimalno iskoristi IPARD III program, jer uključuje velika sredstva koja se mogu adekvatno iskoristiti za dobrobit poljoprivrednika i ribara“, dodala je Hesus Žimeno.

Na sastanku je predstavljen napredak u poglavljima 11 – Poljoprivreda i ruralni razvoj, 12 - Bezbjednost hrane, veterina i fitosanitarni poslovi i 13 – Ribarstvo u prethodnih godinu dana. Predstavnici Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove predstavili su ostvarene rezultate, tekuće aktivnosti kao i planove za naredni period.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније