Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

О.З.

30. 11. 2022. 12:09   >>  17:32 5

ZAKONODAVNI ODBOR

Protiv izostavljanja pitanja o nacionalnoj pripadnosti, jeziku i vjeri

Zakonodavni odbor Skupštine Crne Gore izjasnio se da se predlog da se u Zakonu o popisu da se izostave stvari koji se odnose na izjašnjavanje o nacionalnosti, vjerskoj pripadnosti i jeziku nije pravno prihvatljiv.

Taj amandman podnijele su Socijaldemokrate Crne Gore (SD).

Poslanik Demokrata Vladimir Martinović kazao je da ranije niko nije tražio da se te stavke brišu iz popisnog lista.

"Te stavke su bitne zbog ostvarivanja prava građana. Ne bih reagovao da se ne stvara atmosfera neke kataklizme. Kao da će da padne neka atomska bomba, a ne da se uzmu statistički podaci. Ne znam zašto bi se stvarala takva atmosfera ako bi građani žele da svoje nacionalno i vjersko osjećanje opredijeli u skladu sa tim kako on smatra da treba", poručio je Martinović.

On je kazao da je predsjednik DPS-a Milo Đukanović direktan krivac što je takva atmosfera bila pred neke ranije popise.

"Mislim da je došlo vrijeme da niko od lidera političkih partija, poslanika ili ministara ne utiče i vrši pritiske kako će građani da se osjećaju. Te se podjele, izgleda, žele produbljivati i dalje", rekao je Martinović.

Poslanik SD-a Boris Mugoša je kazao da popis nije jedina stvar kroz koju se građani mogu nacionalno afirmisati.

"To je poenta mog amandmana. Pitanja o nacionalnoj pripadnosti, jeziku i vjeri su pitanja koja će nas opterećivati, htjeli to mi ili ne. Biće i miješanja trećih država, kao što je bilo na prethodnom popisu. A mnogo nam je važnije onih 87 podakata, na osnovu kojih kreiramo javne politke", istakao je Mugoša.

Poslanik Demokrata Momo Koprivica je kazao da je ovaj amandman u suprotnosti sa pravnim sistemom i da bi doveo do konfuzije i problema u primjeni prava.

Odbor je, takođe, nije usvojio amandman SD-a da se u Zakonu odredi datum kada se održava popis, da Vlada ne odlučuje kada će biti popis.

Mugoša je kazao da je važno da taj datum bude usklađen sa domaćom praksom ali i sa preporukama međunarodnih partnera.

"Važno je da imamo termin kako bi se svi nadležni organi mogli pripremiti za popis, jer to nije jednostavan zadatak", rekao je Mugoša.

Predsjednica Zakonodavnog odbora Maja Vukićević kazala je da je SD ranije od službe dobio da ovaj amandman nije privatljiv i da je potrebno podnijeti još jedan amandman.

Usvojen je amandman koji je podnio poslanik Marko Milačić, a koji se tiče osoba sa invaliditetom.

Potpredsjednica Skupštine Crne Gore Branka Bošnjak podnijela je dva amandmana na Predlog zakona o visokom obrazovanju ukazujući na to da su studenti tražili da budu uključeni u direktan proces izbora rektora Univerziteta.

Sa tim su se na 56. sjednici Zakonodavnog odbora saglasili i ostali članovi odbora.

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније