Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ R.B. ]

02. 12. 2022. 22:56   >>  22:54

RADULOVIĆ U LOĐU

"Privrženost međunarodnom pravu značajnija nego ikad prije"

Privrženost međunarodnom pravu i multilateralizmu značajnija je nego ikad prije. U vremenu naglašenih tenzija, dijalog je od ključnog značaja za izlazak iz krize i osnovni preduslov za ponovno uspostavljanje povjerenja i prevazilaženje razlika - izjavio je savjetnik predsjednika Vlade za vanjsku politiku Đorđe Radulović na Ministarskom sastanku OEBS-a koji se održava u Lođu.

Godišnji sastanak, koji je okupio ministre, državne sekretare i visoke zvaničnike iz 57 država članica OEBS-a, organizovan je na poziv predsjedavajućeg OEBS-u, šefa diplomatije Poljske Zbignjeva Raua, koji je kazao da su u vremenu krize bez presedana, izazvane ruskom agresijom u Ukrajini, preuzeli odgovornost za odbranu principa i institucija OEBS-a.

Predsjednica Parlamentarne skupštine OEBS-a Margareta Sederfelt je pozvala ministre da preduzmu korake i uspostave tijelo na visokom nivou koje će ispitati štetu koju je Ruska Federacija nanijela Ukrajini i procijeniti reparacije za koje treba da snosi odgovornost.

Predstavljajući izvještaj Ministarskom savjetu, generalna sekretara OEBS-a Helga Marija Šmit je istakla da se podrška Ukrajini nastavlja i kroz novi program koji će biti finansiran od dobrovoljnih kontribucija, te da OEBS ima jedinstven pristup i ekspertizu.

Tokom izlaganja, Radulović kazao da je, uprkos brojnim izazovima, OEBS dokazao značaj za evroatlantsku i evroazijsku bezbjednost i saradnju. Na toj liniji, naglasio je potrebu da OEBS, kao jedinstvena platforma, zasnovana na sveobuhvatnom pristupu bezbjednosti, bude sačuvan i revitalizovan.

Ponovio je punu bliskost i solidarnost sa Ukrajinom  koja se zasniva na principijelnoj podršci. Na toj liniji, dodao je da je Crna Gora u potpunosti usklađena sa svim odlukama i sankcijama EU, te da će preraspodjelom 11% svog odbrambenog budžeta i drugim formama pomoći, naša država nastaviti da podržava Kijev koliko god to bude potrebno.

Učestvujući na događaju posvećenom Ukrajini, potvrdio je podršku Crne Gore svim relevantnim mehanizmima, poput Međunarodnog krivičnog suda, zatim u okviru UN-a, kao i potencijalnom specijalizovanom sudu, u cilju istrage i procesuiranja zločina, kako bi odgovorni bili dovedeni pred lice pravde.

Radulović je zahvalio Poljskoj na kvalitetnom predsjedavanju i poželio uspjeh Sjevernoj Makedoniji kao narednoj predsjedavajućoj ovoj Organizaciji.

Na marginama sastanka u Lođu, Radulović je razgovarao sa generalnom sekretarkom OEBS-a Helgom Marijom Šmit.

Sastanak sa Šmit bila je prilika da se još jednom potvrdi dobra saradnja Crne Gore sa OEBS-om i iskaže spremnost Crne Gore u pružanju pomoći prevazilaženju svih izazova sa kojim se OEBS suočava.

Radulović je imao susret i sa državnim ministrom za vanjske poslove Japana Takeijem Šunsukeom, sa kojim je razgovarao o daljem razvoju bilateralnih odnosa, sa posebnim akcentom na unapređenje ekonomske saradnje, navode iz MVP. 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније