Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Т.Г.

06. 12. 2022. 06:49 >> 15:17
3

ODJECI ABAZOVIĆEVE INICIJATIVE

"Mora se stati na kraj zloupotrebama i izbornom turizmu"

Potpredsjednica parlamenta Branka Bošnjak (PzP/DF) rekla je za Portal RTCG da je neophodno naći rješenje kako bi se suzbile zloupotrebe i izborni turizam. To je navela povodom izjave premijera u tehničkom mandatu Dritana Abazovića da su potrebne zakonske izmjene po kojima bi građani nakon raspisivanja izbora mogli da glasaju samo u opštini u kojoj su upisani u birački spisak u vremenu raspisivanja izbora. Predsjednik i poslanik Liberalne partije Andrija Popović ističe da bi ovaj predlog Abazovića mogao da bude jedna od zakonskih opcija u rješavanju gorućeg problema u dijalogu političkih partija i reformi izbornog zakonodavstva.

Bošnjak navodi kako misli da jedna osoba u četiri godine, koliko traje mandat Skupštine, ne bi smjela da glasa u dvije opštine. 

Ističe da treba razmisliti koje bi rješenje bilo najpravednije.

"Mora se to detaljno razmotriti, ali svakako je neophodno naći rješenje kako bi se suzbile zloupotrebe i izborni turizam. Mislim da jedna osoba u četiri godine koliko traje mandat Skupštine ne bi smjela da glasa u dvije opštine. Treba razmisliti  koje bi rješenje bilo najpravednije", navodi Bošnjak. 

Popović ističe da je sigurno da naša država više ne može sprovesti nijedne lokalne izbore sa aktuelnim zakonskim rješenjima u dijelu mogućeg "izbornog turizma". 

"Nesrećna odluka Ustavnog suda o ukidanju zabrane promjene prebivališta šest mjeseci prije lokalnih izbora nas je dovela u situaciju da, nakon svih događanja u Šavniku izazivamo čuđenje u Evropi", navodi Popović. 

Popović ističe da bi predlog Abazovića mogao biti jedna od zakonskih opcija u rješavanju, kako navodi,  gorućeg problema u dijalogu političkih partija i reformi izbornog zakonodavstva. 

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније