Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Ivan Mijanović, TVCG ]

07. 12. 2022. 09:14   >>  16:24

SAVJET EU

Politička nestabilnost usporila pregovore

Politička nestabilnost u Crnoj Gori izazvala je usporavanje pregovora o pristupanju, navodi se u nacrtu zaključaka Savjeta EU, koji će biti usvojen na sastanku Savjeta opštih poslova 13. decembra.

U nacrtu se ističe da je Savjet zabrinut zbog odluke Skupštine da izmijeni predsjednikova ovlašćenja kroz usvajanje zakona po hitnom postupku i ističe da svi zakonodavni akti moraju biti u skladu sa ustavom.

"Savjet apeluje na sve političke aktere u Crnoj Gori da pokažu odgovornost, prevaziđu polarizaciju i poziva ih da se uzdrže od bilo kakvog djelovanja koje bi moglo dodatno produbiti institucionalnu krizu i potkopati demokratske institucije zemlje", navodi se u nacrtu zaključaka u koje je RTCG imao uvid.

Crnogorski politički akteri, kako se navodi, treba da izgrade konsenzus kako bi vratili funkcionalnost demokratskih institucija i administracije neophodne za ispunjavanje proklamovanog ključnog cilja Crne Gore - integracije u EU.

Kao najvažnije i najhitnije reforme koje Crna Gora treba da preduzme, Savjet je podsjetio na hitnu potrebu da se vrati funkcionisanje i kredibilitet glavnih pravosudnih tijela, posebno imenovanja u Ustavnom sudu koja su na čekanju, i da se pozabavi stagnacijom u implementaciji ključnih pravosudnih reformi.

"Nezavisnost ključnih institucija, posebno pravosuđa, treba ojačati. Savjet naglašava da je izborna reforma u skladu sa preporukama ODIHR-a i dalje od vitalnog značaja za jačanje demokratskog okvira", piše u nacrtu zaključaka.

Jačati slobodu izražavanja, borbu protiv korupcije i kriminala

Savjet podstiče Crnu Goru da poveća napore, posebno u kritičnim oblastima kao što su sloboda izražavanja i medija, te borba protiv korupcije i organizovanog kriminala.

"Priznajući do sada postignuti napredak, Savjet naglašava potrebu da se poboljšju konkretni rezultati u istragama, krivičnom gonjenju, pravosnažnim presudama i oduzimanju imovine stečene krivičnim djelima.

Savjet takođe poziva Crnu Goru da bez odlaganja ukine svaku šemu ili mjeru koja bi mogla kompromitovati ili ugroziti usklađivanje sa pravnom tekovinom EU (acquis) i politikama EU.

Stabilan rast privrede, smanjiti javni dug

Što se tiče ekonomskih reformi, Savjet primjećuje snažan oporavak i stabilan rast privrede i "ambiciozne programe fiskalnih reformi" koji imaju za cilj podršku oporavku nakon pandemije i druge mjere koje ublažavaju teret za domaćinstva zbog rasta cijena energije i hrane.

"Savjet podstiče Crnu Goru da sprovede strukturne reforme, smanji javni dug i nastavi sa naporima na jačanju fiskalnog upravljanja i transparentnosti", ističe se u dokumentu.

U nacrtu zaključaka navodi se i da Savjet cijeni kontinuiranu konstruktivnu posvećenost Crne Gore daljem razvoju regionalne saradnje i unapređenju dobrosusjedskih odnosa.

Takođe, Crna Gora je snažno pohvaljena za dosljednu saradnju u oblasti vanjske politike, a posebno postojano i dugotrajno potpuno usklađivanje sa zajedničkom vanjskom i bezbjednosnom politikom EU, uključujući restriktivne mjere EU, što je, kako se navodi, snažan signal strateškog opredjeljenja Crne Gore na njenom putu ka EU.

Pozdravlja se i kontinuirano aktivno učešće Crne Gore u misijama i operacijama EU u okviru Zajedničke bezbjednosne i odbrambene politike.

Savjet, kako se navodi u dokumentu, pozdravlja ukupan napredak postignut u dosadašnjim pristupnim pregovorima, sa sva 33 otvorena poglavlja i 3 privremeno zatvorena. Ipak ističe se da je najznačajniji prioritet za dalji napredak u pristupnim pregovorima, i prije nego što se krene ka privremenom zatvaranju drugih poglavlja, ispunjavanje privremenih mjerila u oblasti vladavine prava postavljenih u poglavljima 23 i 24.

"Kao što je navedeno u Pregovaračkom okviru, napredak u ovim poglavlja je od suštinskog značaja i nastaviće da određuju tempo pristupnih pregovora u cjelini", navodi se u dokumentu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније