Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

15. 12. 2022. 09:52 >> 09:54
2

REAGOVANjE PRAVE CG

Deletić: Đukanović da donese ukaz o proglašenju Zakona

Generalna sekretarka Prave Crne Gore Aleksandra Deletić pozvala je, predsjednika države Mila Đukanovića da postupi u skadu sa Ustavom i donese ukaz o proglašenju ponovo izglasanih izmjenama Zakona o predsjedniku Crne Gore, a zatim prihvati da se odblokira Ustavni sud.

Ona navodi i da je za aktuelna dešavanja u Crnoj Gori najodgovornija politika koju kontinuirano sprovodi Demokratska partija socijalista.

“Pravna praznina zbog samovolje jednog čovjeka, Mila Đukanovića, nastala je onog trenutka kada je odbio da postupi u skladu sa Ustavom član 95 stav 1 tačka 5 koji propisuje da je nadležnost Predsjednika države između ostalog i to da predlaže Skupštini mandatara za sastav Vlade nakon obavljenog razgovora sa predstavnicima političkih partija zastupljenih u Skupštini”, navodi Deletić.

Ona ističe da ustavotvorci nisu predvidjeli situaciju koja je nastala i da smo došli do vakuma.

“Odbijanje da se sprovede ustavna nadležnost koja nije regulisana do detalja Zakonom uvijek dovodi do pitanja da li je nešto ili nije u skladu sa Ustavom kao što je slučaj sa izglasanim Zakonom o Predsjedniku Crne Gore. S toga, parlamentarna većina bila je u obavezi da raspetlja Gordijev čvor u kome se država trenutno nalazi”, navela je Deletić.

Ističe i da DPS zna da bi Ustavni sud potvrdio da se radi o ustavnoj izmjeni Zakona, pa zbog toga, pribjegavaju opstrukcijama u vidu neglasanja za sudije Ustavnog suda.

“Pozivamo Đukanovića da postupi u skadu sa Ustavom i donese ukaz o proglašenju ponovo izglasanog Zakona, a zatim prihvati da se odblokira Ustavni sud kako bi otklonio, kako svoje lične tako i sumnje zainteresovane domaće i međunarodne javnosti”, zaključila je Deletić.

 

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније