Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Т.Г.

09. 01. 2023. 18:23 >> 18:21

LEKOVIĆ

"Upravni sud će potvrditi da Raičević nije izabran po zakonu"

Predsjednik Kluba odbornika "Idemo ljudi-Demokrate i Ujedinjena Crna Gora'' Momčilo Leković saopštio je da je lokalna vlast primorana da nakon pola godine prizna nelegitimnost mandata aktuelnog predsjednika Opštine Bar Dušana Raičevića. Istakao je da će presuda Upravnog suda zvanično potvrditi da je Raičević na tu funkciju izabran nezakonito.

"Lokalna vlast primorana je da nakon pola godine prizna nelegitimnost mandata aktuelnog predsjednika Opštine Bar Dušana Raičevića i njegov nezakoniti izbor u julu mjesecu prošle godine i da kroz zakazivanje sjednice i njegov ponovni izbor legalizuje mandat", istakao je Leković. 

Naveo je da "kada kažemo primorana, mislimo na poštovanje Zakona o lokalnoj samoupravi i člana 56 koji u stavu 3 propisuje da ako se predsjednik opštine ne izabere u roku od 30 dana od dana konstiusanja Skupštine, Vlada ili jedna trećina odbornika može uputiti predlog Skupštini za skraćenje mandata lokalnog parlamenta. Ovu napomenu Skupštini opštine Bar uputilo je nadležno ministarstvo".

"Zakazivanje sjednice Skupštine opštine Bar po hitnom postupku za srijedu 11. januar sa dvije tačke dnevnog reda, ostavka aktuelnog predsjednika i izbor novog predsjednika Opštine Bar, potvrda je svih naših tvrdnji da je izbor iz jula mjeseca neustavan i nezakonit s obzirom da se predsjednik opštine bira tek nakon izbora odnosno najkasnije 30 dana nakon konstituisanja skupštine, što tada apsolutno nije bio slučaj", ističe Leković. 

Navodi da na "Kolegijumu predsjednika Skupštine opštine Bar zvanično smo upoznati, da će novi stari predsjednik odnosno kandidat biti ponovo Dušan Raičević".

Nažalost, ističe Leković, naše molbe da se sjednica održi par dana kasnije, kako bi imali vremena da se upoznamo sa materijalom, učincima kandidata u proteklom periodu i eventualno u skladu sa Statutom i Poslovnikom predložimo još jednog kandidata, nijesu prihvaćene.

"Nije prihvaćen ni predlog da se sjednica održi na petak 13. Dakle, nastavljena je praksa nepoštovanja Statuta i Poslovnika i prije svega neuvažavanja molbi kolega iz opozicije. To nije dobra praksa koju treba da baštini ovaj visoki dom i novi predsjednik Skupštine", navodi Leković. 

Ističe da na kraju da bez obzira na zakazivanje sjednice koja, kako kaže, treba da legalizuje mandat Dušanu Raičeviću.

"Gorko iskustvo iz jula mjeseca definitivno ostaje i pamtiće se. Presuda Upravnog suda po našoj tužbi, kada se ona konačno donese, samo će zvanično potvrditi da je gospodin Raičević na funkciju predsjednika opštine nezakonito izabran i da je preko pola godine ovu funkciju nezakonito obavljao", zaključuje Leković. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније