Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

А.М.

20. 01. 2023. 13:42 >> 13:37
3

MOMO KOPRIVICA

"Poslanici DPS-a da se izjasne hoće li porisustvovati sjednicama Odbora za politički sistem"

Poslanik Demokratske Crne Gore Momo Koprivica pozivao je  DPS da se javno izjasni da li će njihovi poslanici prisustvovati sjednicama Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu u vezi izbora preostala tri člana Sudskog savjeta.

"75. sjednicu Odbora bojkotovali, na kojoj je trebalo utvrditi listu kandidata, su bez opravdanja odsustva, za razliku od poslanika SD-a gospodina Mugoše, koji je pisanim putem najavio opravdano odsustvo", navodi se u saopštenju Koprivice.

Kako kaže, odredio je pauzu na Odboru, što je bilo i i skladu sa iskazanom voljom svih sedam  prisutnih članova Odbora, jer je važno prisustvo poslanika partija koje su bojkotovale sjednicu, jer bez njih nema 2/3 na plenumu, a što je propisana kvalifikovana većina za izbor članova Sudskog savjeta u prvom krugu.

"Takođe, nijesmo željeli da jednostrano obrazujemo komisiju za provjeru dokumentacije, niti da dalje jednostrano vodimo proceduru, jer je to suprotno principu dijaloga koji treba da rezultira postizanjem kvalifikovanih većina za izbor", navodi se u saopštenju Moma Koprivice.

Kako dodaje, imajući u vidu hronično v.d. stanje u Sudskom savjetu, kao i apele evropskih partnera, izostanak sa ove sjednice je krajnje neopravdan i neodgovoran čin.

"Ako se ima u vidu da je Kolegijum predsjednice Skupštine još sredinom decembra, predložio pokretanje procedure, a tom kolegijumu je prisustvovao i predstavnik DPS-a saglasivši se sa tim, dodatno ovaj pomenuti izostanak čini neopravdanim postupkom", navodi se u saopštenju.

Dodaje da se na javni poziv se prijavilo 11 kandidata koji imaju respektabilne biografije i karijere u pravnoj struci, "te je dužnost svih nas da se i prema toj činjenici ozbiljno odnesemo".

"Pozivam članove Odbora iz DPS-a da se vrate radu Odbora u vezi izbora Sudskog savjeta, jer je izbor tri člana Sudskog savjeta, koji obezbeđuje samostalnost i nezavisnost sudske grane vlasti, državni i evropski interes Crne Gore, te kao takav iznad bilo kojeg političkog interesa", zaključuje Koprivica u saopštenju.

 

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније