Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ M.L.B. ]

19. 02. 2023. 08:54 >> 08:52
4

ODLUKA O SPAJIĆU

Mitrić: DIK je trebalo da sačeka odluku MUP-a

Državna izborna komisija trebalo je da sačeka odluku MUP-a o spornim okolnostima vezanim za državljanstvo Srbije lidera pokreta “Evropa sad”, Milojka Spajića, smatra bivši predsjednik Ustavnog suda Crne Gore i profesor prava Blagota Mitrić.

Državna izborna komisija (DIK) nije sinoć usvojila predlog da se utvrdi kandidatura lidera Pokreta Evropa sad Milojka Spajića za predsjednika Crne Gore. Četiri člana DIK-a bila su protiv, četiri su bila uzdržana, dok su tri člana glasala za potvrdu kandidature Spajića.

Mitrić kaže i da je nesporno da je DIK “par exelense” državni organ i da donosi donosi političke odluke.

Ističe i da je Skupština takođe državni organ i u mnogim stvarima donosi političke odluke. Isto je, kaže Mitrić i da Vladom, što je posljedica odnosa političkih snaga u tim organima.

“Lično mislim da je DIK trebalo da sačeka odluku MUP-a o spornim okolnostima, pa bi tada više relevantnih činjenica za odlučivanje. Ovako, ostaje samo izborna žalba Ustavnom sudu u roku od 48 sati, a Ustavni sud da odluči u roku 48 sati od momenta prijema izborne žalbe, a Ustavni sud ne postoji”, napisao je Mitrić na Fejsbuku.

Da je DIK, kako kaže, razmatrao pravne, političke,pa i moralne aspekte Spajićeve kandidature, imao bi više argumenata za svoju odluku.

“Treba na kraju dodati da je i sam kandidat svojim postupcima i nekim nesuvislim radnjama značajno doprinio ovakvom ishodu”, zaključio je Mitrić.

Kaže i da izborne sporove Ustavni sud ne može da rješava pred tročlanim vijećem Ustavnog suda, već kako kaže samo u plenumu.

Mitrić je kazao i da dobrovoljno državljanstvo ne postoji.

“Zato što je pravna priroda državljanstva javnopravnog karaktera, ne zavisi od volje lica, već isključivo od odluke nadležnog državnog organa”, naveo je Mitrić.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније