Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

М.М.

24. 02. 2023. 14:30 >> 17:12

VIŠI SUD

Potvrđena optužnica protiv bivšeg čelnika Privrednog suda Blaža Jovanića

Viši sud u Podgorici potvrdio je optužnicu protiv bivšeg predsjednika Privrednog suda Blaža Jovanića zbog krivičnog djela stvaranje kriminalne organizacije i zloupotrebe službenog položaja.

"Krivično vanraspravno vijeće Višeg suda u Podgorici je potvrdilo optužnicu Specijalnog državnog tužilaštva Crne Gore od 08.11.2022. godine, podignutu protiv B.J., zbog krivičnog djela stvaranje kriminalne organizacije, protiv okrivljenih S.Z., S.J., S.Lj., P.G., R.R., S.M., S.Č., D.P., O.M., D.G., D.L. i D.L. zbog krivičnog djela stvaranje kriminalne organizacije, i protiv pravnih lica “T.S.“ DOO, „S.M. “ DOO, „T.F.S.“ DOO i „O.M“ DOO zbog krivičnog djela stvaranje kriminalne organizacije", saopštili su iz Višeg suda.

Kako su istakli, nakon održanog ročišta, uvida u spise predmeta, ovaj sud je utvrdio da ne postoje greške niti nedostaci u optužnici i da optužnica sadrži sve elemente koje optužnica mora sadržati, a koji su propisani odredbom člana 292 Zakonika o krivičnom postupku.

"Iz dokaza prikupljenih u istrazi proizilazi da su okrivljeni osnovano sumnjivi da su izvršili krivična djela koja im se optužnicom stavljaju na teret", stoji u saopštenju.

Isitiču da je vijeće ovog suda utvrdilo  da ne postoje razlozi za donošenje rješenja kojim bi se postupak obustavio u odnosu na bilo koje lice iz predmetne optužnice, da je optužnica uredna i na zakonu zasnovana, pa je saglasno odredbi člana 296 st.1 Zakonika o krivičnom postupku, kako je prethodno navedeno, ista potvrđena.

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) predalo je krajem prošle godine podgoričkom Višem sudu optužnicu protiv bivšeg predsjednika Privrednog suda, Blaža Jovanića, i više osoba i preduzeća.

Nakon održanog ročišta, uvida u spise predmeta, ovaj sud je utvrdio da ne postoje greške niti nedostaci u optužnici i da optužnica sadrži sve elemente koje optužnica mora sadržati, a koji su propisani odredbom člana 292 Zakonika o krivičnom postupku. Iz dokaza prikupljenih u istrazi proizilazi da su okrivljeni osnovano sumnjivi da su izvršili krivična djela koja im se optužnicom stavljaju na teret.

Takođe, vijeće ovog suda utvrdilo je da ne postoje razlozi za donošenje rješenja kojim bi se postupak obustavio u odnosu na bilo koje lice iz predmetne optužnice, da je optužnica uredna i na zakonu zasnovana, pa je saglasno odredbi člana 296 st.1 Zakonika o krivičnom postupku, kako je prethodno navedeno, ista potvrđena.

SDT je Specijalnom odjeljenju za suđenje za krivična djela organizovanog kriminala, korupcije, terorizma i ratnih zločina Višeg suda predalo optužnicu protiv Jovanića, Saše Zejaka, Snežane Jović, Sanje Lješković, Ranka Radinovića, Sretena Mrvaljevića, Pavića Globarevića, Stane Čelebić, Darka Perovića, Omera Markišića, Dejana Golubovića, Danijele i Dušana Lakovića, kao i protiv preduzeća Titan Security, Securitas Montenegro, Top force system i Ogimar MNE. 

Optužnica je, kako je ranije u saopštenju naveo državni tužilac i portparol SDT-a, Vukas Radonjić, podnijeta zbog postojanja osnovane sumnje da su učinili krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije i više krivičnih djela zloupotreba službenog položaja.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније