Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Marko Terzić, TVCG ]

12. 05. 2023. 13:41 >> 14:35
1

USTAVNI SUD JEDNOGLASNO

Ocjenjivaće ustavnost izmjena Zakona o predsjedniku

Ustavni sud Crne Gore pokrenuo je postupak za ocjenu ustavnosti izmjena Zakona o predsjedniku, saznaje TVCG. Odluka je donijeta jednoglasno.

Podsjećamo, Ustavni sud je na sjednici raspravljao o inicijativama za pokretanje postupka za ocjenu ustavnosti izmjena i dopuna Zakona o predsjedniku. Inicijative su podnijeli savjetnik predsjednika države za ustavni sistem i pravna pitanja Boris Bastijančić i NVO Centar za demokratsku tranziciju (CDT).

U inicijativi Bastijančića navodi se da se pravnim aktom niže pravne snage derogira Ustav, najviši pravni akt države.

CDT je ocijenio da izmjene Zakona o predsjedniku narušavaju ustavnu ravnotežu vlasti i mijenjaju smisao crnogorskog Ustava.

Ustavni odbor Skupštine predložio je ranije Ustavnom sudu da odbaci inicijative, ocjenjujući da nema osnova za njihovo prihvatanje.

Novoizabrani predsjednik Crne Gore Jakov Milatović kazao je ranije da se nada da će Ustavni sud ubrzo donijeti odluku po inicijativama, kako bi sve nedoumice u tom smislu bile otklonjene i kako bi funkciju predsjednika od prvog dana mandata mogao da vrši u punom kapacitetu.

Izmjene Zakona o predsjedniku, koje se odnose na proceduru izbora mandatara za sastav Vlade, usvojene su u decembru prošle godine.

Venecijanska komisija preporučila je tada poslanicima da ne usvojaju izmjene Zakona.

Predsjednik države Milo Đukanović je, nakon što nije postignut dogovor oko novog mandatara ni posle usvajanja izmjena i dopuna Zakona o predsjedniku, raspustio Skupštinu i raspisao vanredne parlamentarne izbore za 11. jun.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније