Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Б.Б.

26. 05. 2023. 12:09 >> 12:19
7

SD

"Izjava Milatovića opasna, nema igranja sa državnim simbolima"

Socijaldemokrate Crne Gore ističu da je izjava predsjednika Jakova Milatovića da je sve moguće prispitati, pa i državne simbole, opasna i žele da vjeruju da je to stvar nepromišljenosti i njegovog nesnalaženja na novom poslu, a ne loše namjere i najave slijeđenja politike nekadašnjeg DF-a.

"Ovo nije prvi gest kojim Milatović iskazuje svoje saglasje sa retrogradnim idejama Nove srpske demokratije i poslanice koja odnos prema državi demonstrira neustajanjem na himnu. Zato smatram da je predsjednika Milatovića neophodno dobronamjerno upozoriti - nema igranja sa državnim simbolima Crne Gore. Elementarno je netačno da su državni simboli rezultat nedovoljne inkluzivnosti, jer je crnogorski Ustav usvojen glasovima 55 poslanika u Skupštini. To je gotovo 68% od ukupnog broja poslanika", navodi se reagovanju.

Kako dodaju, Milatović je pogrešno shvatio demokratiju, jer nije sve moguće preispitati.

"Nije moguće preispitati, recimo, pravo žene da bira i da bude izabrana, nije moguće preispitati slobodu kretanja (koja je takođe Ustavna kategorija), nije moguće preispitati mnogo toga jer biste, na taj način, od demokratije napravili anarhiju. E isto tako nije moguće mijenjati državne simbole samo zato što se oni ne dopadaju Jeleni Božović ili Jakovu Milatoviću. Da demokratija ne bi postala anarhija, ona osim prava koja nam garantuje, podrazumijeva i neke obaveze. Jedna od tih obaveza je i poštovanje zakona i Ustavnog poretka države u kojoj živimo. Bez obzira da li se radilo o nekom građaninu koji je zaposlen u državnoj administraciji, banci, da li se radilo o automehaničaru ili frizeru, ili se, u konačnom, radilo o Predsjedniku Crne Gore, tu obavezu imamo svi", poručuju u SD-u.

Poručili su mu i da poštujte Ustav i zakone, zastavu koju, kao prvi čovjek ove države, reprezentujete unutar i van Crne Gore.
"Poštujte himnu kojom je započeta sjednica na kojoj ste inaugurisani. Samo tako možete biti demokratski predsjednik, kakvim se želite predstaviti", zaključili su u SD-u.

Пратите нас на

Коментари7

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније