Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ M.L.B./Ivan Mijanović, dopisnik RTCG iz Brisela ]

30. 05. 2023. 15:23   >>  15:44 5

MILATOVIĆ U BRISELU

Za pet godina možemo biti članica EU, nova vlada da bude evropski orjentisana

Predsjednik države Jakov Milatović smatra da Crna Gora do kraja njegovog petogodišnjeg mandata može postati punopravna članica EU. Iz Brisela u izjavi za TVCG je poručio da od vlade, koja bude formirana nakon 11. juna, očekuje da bude snažno evropski orjentisana.

Milatović je danas u Briselu razgovarao sa visokim predstavnikom EU za vanjsku politiku i bezbjednost Žozepom Boreljom i sa komesarom za proširenje i susjedstvo Oliverom Varheljijem.

“Moja prva zvanična posjeta Briselu je korak naprijed ka viziji Crne Gore kao punopravne članice EU u narednom petogodišnjem mom mandatu. I poruke sa sastanaka bile su na tom fonu, ohrabrujuće, podržavaju i pozdravljaju sve reformske planove koje Crna Gora ima u narednom periodu, a koje se tiču reforme parvosuđa i unapređenja životnog standarda građana”, kazao je Milatović.

Predsjednik kaže i da ga ohrabruje ono što je čuo na sastancima sa zvaničnicima EU.

“Mislim da postoji dobar prostor da Crna Gora ubrzavajući EU put ispuni cilj i postaje punopravna članica EU”, kazao je Milatović.

On ističe i da je na sastanku sa Varheljijem dodatno tražio finansijsku podršku, posebno onu koja se odnosi na infrastrukturu.

“Očekujem da naredna vlada bude snažno evropski orjentisana, bez ikakvih krivina. Očekujemo i ja, i građani i EU partneri da ta vlada zasuče rukave i da uradi sve ono što se od nje očekuje”, naveo je predsjednik.

Milatović kaže i da je EU partnere informisao o unutrašnjem dijalogu koji je započeo.

“U tom smislu dobijene su sve pohvale i očekujem da sve ovo rezultira dobrim koracima do kraja godine, kada će Crna Gora konačno dobiti i dobar izvještaj o napretku”, poručio je Milatović.

Milatović je pozitivno odgovorio i na pitanje, da li očekuje da Crna Gora do kraja njegovog mandata može postati članica EU.

“Apsolutno da očekujem, naravno da to zavisi od svih nas. Nakon podrške koju sam dobio od građana očekujem da će i vlada koja bude napravljena biti suštinski i značajno pro-evropska i ta vlada ima zadatak da što prije uradi od nje sve ono što se očekuje, a ja ću da dam puni doprinos kako bi se procesi odvijali na EU fonu. Na osnovu svega toga mogu sa optimizmom da kažem da će Crna Gora postati članica EU u narednom petogodišnjem mandatu”, poručio je Milatović.

Milatović kaže i da sa EU zvaničnicima nije razgovarao o tome da li će se Crna Gora pridružiti koaliciji država radi uspostavljanja specijalnog tribunala koji bi se bavio zločinima ruske agresije na Ukrajinu.

“Partnerima u EU sam prenio posvećenost Crne Gore spoljonoj politici EU i u tom smislu je to nešto što snažno podržava i Brisel. Mislim da će se u narednom periodu kredibilitet naše spoljne politike sa reformom naše diplomatske mreže dodatno poboljšati i povećati”, zaključio je Milatović.

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније