Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Ivan Mijanović, dopisnik TVCG iz Brisela/M.L.B. ]

30. 05. 2023. 18:02 >> 06:40

ĐOANA - MILATOVIĆ

Crna Gora igra važnu ulogu na Balkanu promovišući mir i stabilnost

Zamjenik generalnog sekretara NATO-a Mirča Đoana poručio je danas da Crna Gora igra važnu ulogu na Balkanu, promovišući mir i stabilnost.

On je nakon sastanka sa predsjednikom Crne Gore Jakovom Milatoviće kazao da je Crna Gora cijenjen saveznik NATO-a na Zapadnom Balkanu koji doprinosi miru i stabilnosti u regionu.

“Crna Gora ima važnu ulogu na Balkanu. Promovišete mir i stabilnost što je posebno važno u ovim nepredvidivim vremenima”, kazao je Đoana.

Milatovićeva posjeta NATO-u, kako je kazao Đoana, jasan je znak posvećenosti Alijansi.

Milatović: Crna Gora bila, jeste i biće kredibilan član NATO-a

Milatović je podsjetio da je ovo njegova prva zvanična posjeta nakon inauguracije na mjesto predsjednika Crne Gore 20. maja.

“Kada sam došao u Brisel bilo je potpuno očekivano da posjetim i sjedište Alijanse da bih poslao poruku da je Crna Gora bila, jeste i biće kredibilan član NATO-a, saveznik od povjerenja i to je politika koju ću promovisati kao novi predsjednik Crne Gore. Takođe sam htio da prenesem poruku koja se odnosi na naša vojna izdavanja koja su dio budžeta za 2023. godinu, po prvi put ćemo premašiti procenat od 2% BDP-a koji se izdvaja u tu svrhu, što je takođe važna poruka”, kazao je Milatović.

Treća poruka koju je prenio NATO saveznicima je ona koja se odnosi na spoljnu politiku i pristupanje Evropskoj uniji.

“Cilj za vrijeme mog predsjedavanja je da Crna Gora uđe u EU i da jačamo dobrosusjedske odnose sa svim zemljama Zapadnog Balkana”, naveo je Milatović.

Kaže i da mu je veoma žao zbog slika koje dolaze sa Kosova.

“Već sam razgovarao o tome sa predsjednikom Srbije i predsjednicom Kosova, pokušavajući da pošaljem poruku mira iz Crne Gore i podstaknem dijalog kao jedino rješenje za slike koje svi vidimo a koje dolaze sa sjevera Kosova. Zahvaljujem na Vašoj dobrodošlici ovdje u sjedištu Alijanse i veoma se radujem našoj daljoj saradnji tokom posjete Vilnusu u okviru NATO samita kao i ubuduće”, zaključio je Milatović.

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније