Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

A.M. [ Portal RTCG ]

05. 03. 2024. 08:49 >> 09:00
3
Čitaj mi:

NIKOLETA ĐUKANOVIĆ

"Reforma ne samo DPS-a, već i ostalih starih partija"

Predsjednik države Jakov Milatović iskoristiće svaki momenat da kritikuje Vladu, a sumnjam da će to činiti sam, istakla je politikološkinja Nikoleta Đukanović u gostovanju u emisiji "Dobro jutro Crna Goro" na TVCG. Očekuje da će Milatović fomirati svoju partiju, i naglašava da su funkcioneri PES-a dužni građanima objašnjenje međupartijskih odnosa, posebno u dijelu isključivanja Andreja Milovića iz tog političkog subjekta.

Govoreći o raskolu u PES-u smatra da je počeo davno, ali da se neće tako brzo završiti.

"PES je heterogena partija, i nije imao od starta stabilnu postavku kada je riječ o strateškom razvoju partije. Milatovićev odlazak ostaviće veliki trag i biti uvertira za neke veće promjene", smatra Đukanovićeva.

Kaže da je neophodna reforma ne samo DPS-a, već i ostalih starih partija.

"Vjerujem da će doći do većih promjena, ali pitanje je koliko će biti jak Milatović da okupi nekog, ali i Spajić koliko će imati želju i volju da PES dalje jača", smatra ona.

Očekuje da će Milatović osnovati novu partiju.

"Spajić i Milatović su poricali da su u lošim odnosima. Ali onda možemo vidjeti Milatovićevu ostavku u kojoj kaže da od početka principi PES-a nijesu bili uskladjeni. Postoji jasna neiskrenost prema građanima", ocjenjuje Đukanovićeva.

Kaže da funkcioneri PES-a duguju građanima da kažu šta se desilo i po pitanju Milatovića.

"Milatović da je htio da bude predsjednik svih građana Crne Gore dao bi ostavku na početku mandata. Mislim da će, kao što je koristio svaki momenat kritikuje vladu, mislim da će i naredni period nastaviti da kritikuje Spajića kao opozicija i sumnjam da će to činiti sam", kaže ona.

Crna Gora se, kako je istakla, nalazi u specifičnom momentu, i ukoliko Crna Gora ne dobije IBAR, naići će na veoma težak period, koji će "Milatović iskoristiti u borbi protiv PES-a i Spajića".

Govoreći o isključenju Milovića iz PES-a, kaže i da je možda je put ka demokratizaciji trnovit pa imamo niz nelogičnih poteza.

"Nemoguće je da ukoliko partija da obrazloženje da jedan funkcioner nije bio dosljedan svoje funkcije, da je on dobar kao ministar ali nije dobar kao partijski funckioner. To je nemoguće i neshvatljivo. Ja razumijem momenat da smjena ministra pravde u ovom momentu nije popularna, ali onda nije bilo mjesta ni za njegovu smjenu u okviru partije", kazala je Đikanovićeva.

Govoreći o situaciji u bezbjednosnom sektoru i smjeni direktora UP Zorana Brđanina, izražava bojazan da će i pored internog oglasa ovu poziciju kadrirati Demokrate, a Vlada prihvatiti.

"Ovo je bilo jedno od komplikovanih pitanja, budući da su se PES i Demokrate sporile oko ovog pitanja. Činjenica da Brđanin nema podršku nijendog ministra je značajan segment u cijeloj ovoj priči. Premijer je posustao kad je u pitanju pritisak Demokrata", navopdi ona.

Smatra da nikom od političkih partija nije bitno kakav će biti bezbjednosni sektor.

"Nemam povjerenje ni po pitanju konkursa posebno ako će biti tu izabrana neka već poznata lica. Imajući u vidu promjenu stava i PES-a i Spajića, vjerujem da će poslušati stavove Demokrata. Kako sada stvari stoje po pitanju Demokrata, vjerujem da će oni biti ti koji će izabrati nekoga ko će im odgovartati, a da će to podržati Vlada", zaključuje Đukanovićeva.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније