Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

B.B. [ Nena Drašković, Radio CG ]

22. 03. 2024. 06:45 >> 06:45
5
Čitaj mi:

Bojović

Rekonstrukcija da se desi što prije, IBAR nije prepreka

Fukcioner Demokratske narodne partije (DNP) Vladislav Bojović istakao je da je evidentno da postoje problemi i da rekonstrucija Vlade treba da se desi što prije, te da mu nije jasno zašto se IBAR unosi u ovu proceduru, jer on ne postoji u Sporazumu i rekonstrukcija se može obaviti i prije toga.

Bojović je za Radio Crne Gore, kazao da je jasno da postoje problemi iz činjenice da je ministar pravde isključen iz partije i teško je zamisliti da on može da ostane ministar. I odlazak Milatovića, kaže Bojović, je napravio ozbiljan potres na političkoj sceni i u vladajućoj stranci, a zaoštravanje odnosa se vidjelo i prilikom izbora v.d. direktora Uprave policije.

"Rekonstrukcija treba da se desi što prije i očigledno je da je potrebno osvježenje. Duboko sam uvjeran da bi predstavnici koalicije 'Za budućnost Crne Gore' koji imaju dugogodišnje iskustvo borbe protiv režima Mila Đukanovića mogli da politikom kompromisa doprinesu stabilizaciji situzacije i da idemo ka jednoj funkcionalnijoj vladi", naglasio je Bojović.

On je istakao da lično smatra da Bošnjačka stranka ne treba da bude dio rekonstrisane vlade, jer su nastavili da proklamuju politiku podjela i neprestano otvaraju pitanja koja bi trebalo da se ostave u prošlosti.

"Nije najveći problem što su glasali za smjenu Andrije Mandića, već što su podržali obrazloženje DPS-a koje je pratilo tu inicijativu, a u kojoj nije bilo ništa drugo do politika podjela koja bi trebala valjda da ostane iza nas. Pomirenje u Crnoj Gori je mnogo složeniji proces od uvođenja ili ulaska jedne stranke u vladu, makar to bila i BS, pogotovu, jer pomirenje treba da se desi u pravoslavnom stanovništvu, gdje je DPS prvenstveno generisao podjele", naglašava Bojović.

On ističe da nema problem sa Bošnjacima i da pravi razliku između Bošnjaka i Bošnjačke stranke čije rukovodstvo, prije svega predsjednik BS, šalju poruke, koje nijesu u skladu sa duhom sporazuma koji je potpisan. Vlada treba da bude formirana od konstituenata koji su potpisnici Sporazuma.

"Kada je u pitanju IBAR kao novi rok za rekonsrukciju moram da kažem da mi je to iznenađenje i nije mi jasno zašto se unosi u ovu proceduru rekonstrukcije Vlade, jer on ne postoji u Sporazumu i rekonstrukcija se može obaviti i prije toga. Dobijanje IBAR-a je neizvjesno i ne možemo znati da li će Crne Gora uspjeti da ispuni obaveze iz poglavlja 23 i 24. Vjerujem da možemo, ali zbog stabilizacije ukupnih prilika i funkcionlanosti i vlade i većine, rekonstrukcija treba da se desi što prije", kazao je Bojović.

Naglasio je da u najskorije vrijeme treba da se usvoji Zakon o sudskom savjetu, kako bi deblokirali pravosuđe u dijelu izbora predsjednika Vrhovnog suda. Neophodni su što prije i zakoni o skupštini i vladi, gdje bi jasno bile definisane obaveze te dvije instutucije.

"Moramo da se fokusiramo na razvoj i ono što su obaveze iz evropske agende", poručio je Bojović.

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније